Svarīga tikšanās Londonā: Meja ar Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas līderiem runās par «Brexit»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pirmdien Londonā tiksies ar Skotijas, Velsas un Ziemeļīrijas premjerministriem, domājams, sagaidot prasību ļaut katram no šiem reģioniem balsot par valdības plāniem, domājot par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Mejai tikšanās paredzēta ar Skotijas premjerministri Nikolu Stērdženu, Velsas premjerministru Karvinu Džonsu kā arī Ziemeļīrijas premjerministri Arlīnu Fosteri un vicepremjeru Martinu Makginesu.

23.jūnijā notikušajā referendumā par Lielbritānijas dalību ES vairums balsotāju Anglijā un Velsā nobalsoja par izstāšanos no bloka, bet Skotijā un Ziemeļīrijā - par palikšanu tajā.

Vēstulē Mejai pirms plānotās tikšanās Stērdžena aicināja katra reģiona parlamentam dot iespēju balsot par Londonas «Breksita» plāniem.

«Es arī atbalstu priekšlikumu, ka ierosināto sarunu paketi vajadzētu iesniegt balsojumā katrā no četriem Lielbritānijas parlamentiem un asamblejām,» viņa uzsvēra. Arī Džonss pie Mejas vērsies ar līdzīgu vēstuli, norādot, ka visiem četriem parlamentiem vajadzētu balsot par galīgo vienošanos ar ES.

Meja ir pavēstījusi, ka Skotija, Velsa un Ziemeļīrija varēs piedalīties centrālās valdības plānos ar jauna foruma palīdzību, ko vadīs izstāšanās no ES sarunu ministrs Deivids Deiviss.

Lielākais domstarpību avots ir Lielbritānijas spēja arī turpmāk ar privileģētiem noteikumiem piekļūt ES vienotajam tirgum. Dauningstrīta nav atklājusi savus plānus detaļās, tomēr norādījusi uz «smagā Breksita» iespēju, ziedojot piekļuvi vienotajam tirgum, lai atgūtu kontroli pār imigrāciju.

Kā ziņots, Meja pavēstījusi, ka Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām iedarbinās ES Lisabonas līguma 50. pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu