Itālijas jūras spēku pārstāvjiem draud notiesāšana; vaino 300 imigrantu nāvē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Itālijas jūras spēku virsnieki varētu tikt tiesāti par 300 migrantu noslīkšanu, jo laikus neatsaucās uz SOS signālu, raksta «Daily Mail».

Itālijas prokuratūra izmeklē vairāku Itālijas jūras spēku virsnieku profesionālo darbību. Viņiem varētu tikt celtas apsūdzības par «slepkavību nolaidības rezultātā». Apsūdzību iemesls ir incidents, kurā, nogrimstot kādam zvejas kuģim, dzīvību zaudēja apmēram 300 imigranti, kuru vidū bija vairāk nekā 100 bērni.

Leitnante Katija Pelegrīno, patruļas kuģa Libra kapteiņa vecākā palīdze, kura no prezidenta ir saņēmusi goda medaļu par piedalīšanos glābšanas operāciju koordinēšanā, ir viena no aizdomās turētajām saistībā ar nepareizu rīcību SOS izsaukuma gadījumā.

Traģiskais incidents notika 2013. gada 11. novembrī Vidusjūrā. Pēc SOS trauksmes signāla saņemšanas Itālijas un Maltas atbildīgo dienestu vidū izcēlās apjukums par to, kuram būtu jādodas palīgā grimstošajam kuģim. Lai gan Itālijas rīcībā bijuši ātrāki kuģi, kuģim palīgā devusies Malta.

Zvejas kuģis, kurš bija ceļā no Sīrijas un uz kura klāja atradās 480 cilvēku, nogrima apmēram 100 kilometrus no Itālijas salas Lampedūzas, kas atrodas vairāk nekā 200 kilometrus no Maltas. Tomēr par glābšanas operāciju šajos ūdeņos atbildīga ir Malta, un Itālija uzstāja, ka palīgā jādodas Maltas kuģiem.

Incidentā izdzīvojušais Mohanads Jammo, ārsts no Alepo pilsētas, stāsta, ka esot Itālijas krasta apsardzi izsaucis 11 no rīta, tomēr palīdzība neieradās. Otro reizi viņš esot zvanījis ap vieniem pēcpusdienā, bet cilvēks, kas viņam atbildējis, esot viņam iedevis Maltas varas iestāžu numuru un nolicis klausuli. Maltas glābšanas kuģis ieradās 5.51 pēcpusdienā, bet līdz tam brīdim lielākā daļa bērnu jau bija miruši. Leitnantes Pelegrīno kuģis «Libra» esot ieradies neilgi pēc Maltas kuģa.

Pēc notikuma Maltas premjerministrs Džozefs Muskats izteicās: «Šis nav tikai vēl kārtējais brīdinājums Eiropai. Šī ir visas Eiropas problēma, ne tikai Maltas vai Itālijas problēma.»

Starptautiskā migrantu organizācija lēš, ka šogad, cenšoties šķērsot Vidusjūru, dzīvību zaudējuši vismaz 3650 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu