Tas ir noticis: sievietes mūsdienās dzer tikpat daudz, cik vīrieši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Globālā pētījumā par alkohola lietošanas paradumiem atklāts, ka sievietes ir gandrīz panākušas vīriešus alkohola lietošanas daudzuma ziņā, raksta «BBC».

Analizējot četrus miljonus cilvēku, kas dzimuši laikā no 1891. gada līdz 2001. gadam, tika atklāts, ka šīs paaudzes vīrieši daudz vairāk dzer un viņiem ir daudz lielāka iespējamība iegūt alkohola izraisītas veselības problēmas nekā sievietēm. Toties tagad, atlasot datus par jaunākajām paaudzēm, alkohola lietošanas paradumu ziņā atšķirība starp sievietēm un vīriešiem tikpat kā nepastāv, teikts «BMJ Open» ziņojumā.

Virzību uz vienlīdzību alkohola lietošanas ziņā daļēji varot skaidrot ar sieviešu un vīriešu tradicionālo lomu maiņu.

Pētījumā tiek atklāts, ka attiecībā uz vīriešiem, kas dzimuši 20. gadsimta sākumā, iespēja, ka viņi lietos alkoholu, bija divtik liela, ja salīdzina ar sievietēm (2,2 reizes). Tāpat viņi trīskārt biežāk patērēja alkoholu problemātiskos apmēros. Tāpat salīdzinājumā ar sievietēm viņi 3,6 reizes biežāk cieta no alkohola izraisītām veselības problēmām, piemēram, aknu cirozes.

Tomēr šā gadsimta laikā atšķirība starp dzimumiem mainījās, un vīriešu, kas dzimuši gadsimta beigās un lieto alkoholu, ir tikai mazliet - proti, 1,1 reizi - vairāk nekā sieviešu. Tādu, kas alkoholu patērē pārmērīgos daudzumos, ir par 1,2 reizēm vairāk nekā sieviešu, un viņiem ir par 1,3 reizēm lielāka iespējamība ciest no alkohola izraisītām veselības problēmām.

Austrālijas Jaundienvidvelsas Universitātes pētnieku komanda analizēja datus, kas iegūti no cilvēkiem visā pasaulē, tomēr lielākā daļa bija no Dienvidamerikas un Eiropas.

«Alkohola lietošana un tā izraisīti veselības sarežģījumi vienmēr ir uzskatīti par vīriešu problēmu. Tomēr šis pētījums to varētu apstrīdēt,» teikts pētījumā. Tā autori arī iesaka dažādu valstu atbildīgās iestādes informatīvās kampaņas par alkohola lietošanas kaitīgumu un citiem svarīgiem aspektiem koncentrēt tieši uz gados jaunajām sievietēm.

«Vīriešu un sieviešu lomas gadu desmitu laikā ir mainījušās. Tas šo tendenci daļēji varētu skaidrot, taču ne pilnībā. Svarīgu lomu spēlē arī alkohola lielā pieejamība. Tāpat arī tas, ka alkohola reklāma bieži ir mērķēta uz sievietēm un konkrēti - jaunām sievietēm,» saka Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skolas profesors Marks Petikrū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu