Venecuēlas parlaments nolemj sākt politisku prāvu pret prezidentu Maduro

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venecuēlas Nacionālā asambleja (parlaments), kurā vairākums ir opozīcijai, otrdien nolēma sākt politisku prāvu pret prezidentu Nikolasu Maduro, kurš pretojas opozīcijas centieniem atcelt viņu no amata.

Maduro reaģēja uz šo lēmumu, apsūdzot Nacionālo asambleju «parlamentārā apvērsumā».

«Es esmu rīt plkst.11 (18 pēc Latvijas laika) sasaucis sēdi Nacionālās aizsardzības padomē, lai novērtētu Nacionālās asamblejas parlamentāro apvērsumu,» Maduro paziņoja savu atbalstītāju mītiņā.

Deputāti uzaicināja Maduro ierasties Nacionālās asamblejas sēdē nākamās nedēļas otrdienā, lai atbildētu uz apsūdzībām «sava posteņa pamešanā» un «kriminālā un politiskā atbildībā» par uzbrukumu demokrātijai.

Opozīcija ir sašutusi par varas iestāžu pagājušonedēļ pieņemto lēmumu apturēt tās centienus sasaukt referendumu par Maduro atcelšanu no amata. Tiesības sasaukt šādu rerefendumu garantē Venecuēlas konstitūcija.

Vēl nav skaidrs, kāda būs parlamenta otrdien pieņemtā lēmuma ietekme, jo Maduro kontrolētā Augstākā tiesa ir pasludinājusi Nacionālās asamblejas lēmumus par spēkā neesošiem.

Sašķeltā opozīcija mēģina parādīt sevi kā vienotu pēc tam, kad tā vispirms akceptēja, bet pēc tam noraidīja Romas pāvesta Franciska pirmdien izteiktu priekšlikumu rīkot sarunas ar valdību par valsts politisko krīzi.

Pēc Maduro privātas audiences pie Franciska Vatikānā pāvesta sūtnis Venecuēlas krīzē pirmdien paziņoja, ka sociālistu valdība un opozīcija esot piekritušas «nacionālam dialogam» un plāno 30.oktobrī rīkot sarunas, lai nestabilajā valstī rastu izeju no krīzes.

Daži no galvenajiem opozīcijas līderiem paziņoja, ka tikai no televīzijas uzzinājuši par priekšlikumu rīkot šādas sarunas Karību jūras Margaritas salā.

«Nekāds dialogs Venecuēlā nav sācies,» pirmdien paziņoja opozīcijas līderis Enrike Kapriless, norādot, ka izteikumi par sarunām ir valdības triks.

Venecuēlas opozīcijas kontrolētais Kongress svētdien paziņoja, kas Maduro valdība esot veikusi valsts apvērsumu, bloķējot referendumu par prezidenta atcelšanu no amata. Kongress arī aicināja venecuēliešus «aktīvi aizsargāt» konstitūciju, paziņojot, ka aicinās starptautisko sabiedrību «aktivizēt mehānismus», lai atjaunotu demokrātiju Venecuēlā.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas valdība ceturtdien nobloķēja opozīcijas centienus panākt referendumu par Maduro atcelšanu no amata.

Venecuēlas opozīcija vaino Maduro ekonomikas krīzē, kuru saasinājis naftas cenu kritums kopš 2014.gada vidus. Savukārt Maduro apgalvo, ka dziļo ekonomikas recesiju un augošo inflāciju, kas šogad tiek prognozēta virs 700%, izraisa «ekonomikas karš», ko īstenojot «amerikāņu imperiālisma» atbalstītā venecuēliešu elite.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu