Melnkalnes premjers Džukanovičs nepaliks amatā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Melnkalnes ilggadējais premjerministrs Milo Džukanovičs nepaliks šajā amatā, lai gan nesen uzvarēja sīvā vēlēšanu cīņā, otrdien paziņoja viņa Sociālistu demokrātiskā partija (DPS).

DPS politiku noteicošā institūcija pēc Džukanoviča vadītas sanāksmes pavēstīja, ka nominēs premjerministra amatam nevis partijas līderi Džukanoviču, bet partijas līdera vietnieku Duško Markoviču, ziņoja valsts telekanāls RTCG.

DPS ir uzvarējusi visās 11 vēlēšanās, kas notikušas kopš daudzpartiju demokrātijas ieviešanas Melnkalnē un bijušajā Dienvidslāvijā pirms 25 gadiem.

Parlamenta vēlēšanās 16.oktobrī DPS ieguva 36 no 81 deputātu mandāta, sakaujot četras opozīcijas partijas, kas bija apvienojušas spēkus ar mērķi gāzt Džukanoviču, kuru tās dēvē par dziļi korumpētu politiķi.

Džukanovičs naktī pēc vēlēšanām paziņoja, ka DPS turpinās pārvaldīt valsti kopā ar sabiedrotajiem. DPS, nelielajai partijai «Melnkalnes Sociāldemokrāti» (SD) un četriem etnisko minoritāšu pārstāvjiem kopā ir 42 deputātu mandāti, tātad neliels vairākums parlamentā.

DPS 20.oktobrī atkārtoti vērsās ar aicinājumu pie saviem «dabiskajiem sabiedrotajiem».

Džukanovičs pēdējos 25 gadus ir dominējis Melnkalnes politikā kā premjerministrs vai valsts prezidents. Šajā laikā viņš divreiz labprātīgi atkāpies no premjera amata, bet katru reizi pēc diviem gadiem atgriezies šajā amatā. Viņš gan nekad nav atteicies no DPS

vadītāja amata, kuru ieņem no 1991.gada.

DPS neminēja iemeslu, kāpēc izraudzījusies Markoviču par valdības vadītāja kandidātu.

Ir iespējams, ka ar šo soli Džukanovičs un partija mēģina mazināt augošo spiedienu pret viņu vai pat atgūt bijušās sabiedrotās Melnkalnes Sociāldemokrātiskās partijas (SDP) atbalstu. SDP ir četri mandāti parlamentā, un kopā ar tiem valdošajai koalīcijai būtu pārliecinošāks vairākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu