Duterte: ASV karavīriem Filipīnas jāatstāj divu gadu laikā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte trešdien paudis vēlmi, lai valstī dislocētie ASV karavīri divu gadu laikā atstāj šo Dienvidaustrumāzijas valsti, turklāt vajadzības gadījumā Duterte esot arī gatavs atteikties no aizsardzības līguma ar Vašingtonu.

«Es vēlos, iespējams, nākamo divu gadu laikā, lai manā valstī vairs nebūtu ārvalstu karavīru,» viņš paziņoja ekonomikas forumā Tokijā, nepārprotami norādot uz ASV spēkiem.

«Es vēlos, lai viņi dodas prom, un, ja man vajadzēs pārskatīt vai anulēt nolīgumus, izpildvaras nolīgumus, es to darīšu,» uzsvēra Duterte.

ASV agrāk bija vairākas bāzes Filipīnās, bet šobrīd amerikāņiem ir tikai nelieli īpašo uzdevumu spēki Mindanao salā, kas tur palīdz pretterorisma operācijās.

Duterte iepriekš ir paziņojis, ka vēlas, lai amerikāņu karavīri atstāj Mindanao, jo to klātbūtne uzkurinot islāmistu ekstrēmistus darbībai.

Šie Filipīnu prezidenta izteikumi seko pēc vairākiem asiem paziņojumiem, kuros kritizēta Vašingtona, vienlaicīgi tuvinoties Ķīnai.

Duterte rupjiem vārdiem ir nolamājis ASV prezidentu Baraku Obamu, kritizējot Vašingtonu par tās pārmetumiem saistībā ar Filipīnu īstenoto narkotiku apkarošanas cīņu, kurā pāris mēnešu laikā dzīvību zaudējuši vairāki tūkstoši cilvēku.

Duterte arī paziņojis, ka vairs nevēlas ar ASV rīkot kopīgas militārās mācības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu