Bulgārija maksās Krievijai 600 miljonus par atteikšanos būvēt AES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bulgārija trešdien paziņojusi, ka gatava maksāt Krievijai vairāk nekā 600 miljonu eiro kompensāciju par lēmumu atcelt iecerēto atomelektrostacijas (AES) būvniecību.

Bulgārijas nacionālā elektroenerģijas kompānija NEK visu summu līdz 25.decembrim samaksās Krievijas valsts kodolenerģētikas aprīkojuma un pakalpojumu eksporta kompānijai «Atomstrojeksport», pavēstījusi Bulgārijas Enerģētikas ministrija.

Ženēvā bāzētā Starptautiskā šķīrējtiesa jūnijā nolēma, ka NEK jāmaksā 601 miljons eiro «Atomstrojeksport», kā arī procenti par pasūtīto aprīkojumu plānotajai divu reaktoru un 2000 megavatu spēkstacijai Belenes pilsētā pie Donavas.

Bulgārija un Krievija trešdien arī vienojušās, ka «Atomstrojeksport» atcels daļu no procentu maksājumiem 130 000 eiro dienā, ja NEK atmaksās kompensāciju līdz 25.decembrī paredzētajam gala termiņam, piebilda Bulgārijas Enerģētikas ministrija.

Bulgārija no plāna būvēt AES atteicās 2012.gadā, norādot uz pieaugušajām izmaksām.

Tomēr Sofija apsver iespēju atdzīvināt projektu, piesaistot privātu investoru, un ir sākusi arī sarunas ar «Atomstrojeksport» par iespējamu iepirkuma līgumu, kas varētu samazināt kompensācijas apmēru.

Pēc pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) 2007.gadā Bulgārijai palika tikai divi 1000 megavatu atomreaktori Kozlodujas AES, jo četrus šīs spēkstacijas reaktorus nācās slēgt.

Enerģētikas ministrija otrdien paziņoja, ka Krievijas kompānijas «Rosenergoatom» un Francijas firmas EDF konsorcijs izpētīs iespējas pagarināt viena Kozlodujas reaktora darbību pat par 30 gadiem - līdz 2047.gadam. Otra reaktora darbību vajadzētu apturēt 2021.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu