Grāmata: Polijas politiķis pasūtīja uzbrukumu avarējušajai Polijas prezidenta lidmašīnai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā grāmatā publiskots Vācijas izlūkdienesta ziņojums, kas, iespējams, norāda uz ievērojamu Polijas politiķi, kas esot pasūtījis uzbrukumu 2010.gadā pie Smoļenskas nokritušajai toreizējā Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnai, vēsta Polijas Radio.

Polijas laikraksts «Gazeta Polska» vēsta par vācu žurnālista Jirgena Rota apgalvojumiem, kuros pausts, ka viņš guvis piekļuvi Vācijas ārējās izlūkošanas dienesta («Bundesnachrichtendienst» - BND) ziņojumam, kurā norādīts uz kādu «Robertu» - Polijas bruņoto spēku izlūkošanas pulkvedi - kā informācijas avotu par «ļoti iespējamu uzbrukumu, izmantojot sprāgstvielas».

Izlūkdienesta ziņojumā uzsvērts, ka «Polijas prezidenta lidmašīnai bija ļoti augstas drošības prasības» un sprāgstvielu ar tālvadības detonatoru ievietošana lidmašīnā «nebūtu iespējama bez Polijas spēku iesaistes», raksta «Gazeta Polska».

Laikraksts trešdien publicēja Rota grāmatas «Smoļenska 2010. Sazvērestība, kas mainīja pasauli» priekšvārdu, kurā ir arī autora minētā ziņojuma kopija un skaidrojums.

Grāmata poļu valodā tirdzniecībā nonāks 7.novembrī.

Polijā valdošā konservatīvā partija «Likums un taisnīgums» (PiS), kas nāca pie varas pērn, ir atsākusi izmeklēt Smoļenskas katastrofu.

Polijas labējā spārna politiķi uzskata, ka aviokatastrofa nebija negadījums, neraugoties uz to, ka Polijas un Krievijas izmeklētāji atzinuši, ka tā notika pilota kļūdas, slikto laikapstākļu un sliktās gaisa satiksmes kontroles dēļ.

Lidmašīnas atlūzas Krievija Polijai joprojām nav nodevusi.

Polijas mediji vēstījuši, ka notiks katastrofas upuru līķu ekshumācija, veicot pārbaudes un meklējot eksplozijas pēdas.

Smoļenskas aviokatastrofa notika 2010.gada 10.aprīlī.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki, arī Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un daudzas citas Polijas augstākās amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu