EP Saharova balva piešķirta jezīdu kopienas pārstāvēm

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) ikgadējā Saharova balva piešķirta jezīdu kopienas pārstāvēm Nadiai Muradai un Lamijai Hadži Bašarai, kuras aizstāv sievietes, kas cietušas no teroristiskās organizācijas «Islāma valsts» seksuālās vardarbības, aģentūra AFP ceturtdien uzzinājusi no informētiem avotiem.

(Papildināts viss ziņas teksts.)

Muradai un Bašarai balva 50 000 eiro apmērā tiks pasniegta 14.decembrī Strasbūrā, neilgi pirms oficiālā paziņojuma atklāja avoti.

Abas sievietes simbolizē centienus aizsargāt jezīdu kopienu, kas smagi cietusi no džihādistu terora.

Šobrīd 23 gadus veco Muradu «Islāma valsts» kaujinieki 2014.gada augustā aizveda no Kočo ciema netālu no Sinžāras pilsētas Irākas ziemeļos un nogādāja Mosulā. Murada norāda, ka gūstā tikusi spīdzināta un izvarota.

Bašara, kura arī ir no Kočo ciema, 16 gadu vecumā pieredzēja, kā džihādisti noslaktē viņas ģimeni un draugus, bet pēc tam viņa paverdzināta un pārdota. Pēc 20 gūstā pavadītiem mēnešiem Bašarai izdevās aizbēgt, tomēr pēc tam viņu izvarojis kāds Irākas slimnīcas direktors.

Bašara arī zaudējusi labo aci un cietusi sejas apdegumus, kad, bēgot no slimnīcas direktora, viens no viņas draugiem uzkāpa kājnieku mīnai.

«Islāma valsts» Sinžārā 2014.gadā sarīkotais jezīdu slaktiņš lika desmitiem tūkstošiem jezīdu bēgt.

ANO izmeklētāji paziņojuši, ka džihādistu uzbrukums jezīdiem bija apzināts mēģinājums iznīcināt visu kopienu - noziegumi, kas uzskatāmi par genocīdu.

Intervijās un runās Murada ir paudusi dziļu neapmierinātību ar starptautisko sabiedrību, kas atstājusi viņas kopienu šausminošu noziedznieku rokās.

Šī gada Saharova balvas finālistu vidū bija arī bijušais Turcijas laikraksta «Cumhuriyet» galvenais redaktors Džans Dindars un bijušais Krimas tatāru pārstāvniecības organizācijas Medžlisa priekšsēdētājs un bijušais padomju disidents Mustafa Džemiļevs.

Pērn Saharova balva piešķirta Saūda Arābijas cilvēktiesību aktīvistam Raifam Badavi.

Balva tikusi piešķirta arī Pakistānas izglītības kampaņas aktīvistei Malalai Jusafzai, bijušajam Dienvidāfrikas prezidentam Nelsonam Mandelam un Mjanmas aktīvistei Aunai San Su Čži.

EP piešķir Saharova balvu katru gadu, lai godinātu īpaši nozīmīgus cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēku tiesības un pamatbrīvības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu