Sīriešu bēgļi uzskata, ka Vācijas mošejas ir pārāk konservatīvas

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vācijā nokļuvušie sīriešu bēgļi pauduši uzskatu, ka mošejas šajā valstī ir konservatīvākas nekā viņu dzimtenē.

Divu mēnešu laikā vairāki desmiti sīriešu sešās lūgšanu vietās trīs Vācijas pilsētās atzina aģentūrai «Reuters», ka jutuši nemieru par ļoti konservatīvajiem vēstījumiem arābu valodā sludinošajās mošejās. Mošeju pārstāvji esot kritizējuši jaunatnācēju apģērbu un reliģijas praktizēšanas veidu. Mošejās arī pausts, ka Korāns jāinterpretē burtiski.

Sīriešu bēglis Hani Salams, kurš audzē ūsas, bet ne bārdu, paudis nemieru par bārdainiem vīriešiem mošejā Ķelnē, kas viņam atgādināja islāmistu grupējuma «Jaish al-Islam» kaujiniekus, kas Sīrijā sagrāba viņa dzimto pilsētu netālu no Damaskas. Viens no vīriešiem sacījis Salamam, ka «labi musulmaņi audzē bārdu, ne ūsas».

Vācijā dažādas reliģiskās konfesijas tradicionāli atbalsta valsts, bet vairums no Vācijā dzīvojošajiem četriem miljoniem musulmaņu ir ieradušies no Turcijas, un turku valodā sludinošās mošejas daļēji finansē Ankara.

Pērn Vācijā ieradās apmēram 890 000 patvēruma meklētāju, no tiem vairāk nekā 70% ir musulmaņi. Apmēram trešā daļa no tiem nāk no Sīrijas. Daudzi no viņiem nevēlas apmeklēt turku mošejas, jo nesaprot tajās sludināto, tādēļ viņi izvēlas mošejas, kur dievkalpojumi notiek arābu valodā, bet tur radušās citas problēmas. Šīm mošejām bieži trūkst finansējuma, vai arī tās atbalsta Saūda Arābija un citas Persijas līča valstis. Dažās mošejās tiek atbalstīti ultrakonservatīvi islāma novirzieni, piemēram, vahabisms un salafisms.

«Diemžēl tā ir taisnība, ka liels vairākums mošeju arābu valodā ir daudz konservatīvākas nekā turku mošejas,» atzina profesors Muhanads Horčide, kurš Minsteres Universitātē vada Islāma teoloģijas centru.

Vācijas iekšējais izlūkdienests reģistrējis 340 gadījumus, kad salafisti centušies kontaktēties ar patvēruma meklētājiem, piedāvājot viņiem pārtiku, drēbes un Korāna kopijas.

Vācijas Konstitūcijas aizsardzības biroja vadītājs Hanss Georgs Māsens atklāja, ka vismaz 90 islāmistu mošejās notiek aktivitātes bēgļu piesaistei. Tās ir lielākoties arābu mošejas, kurās spēcīga loma ir salafismam.

Dienests ir aicinājis nenomitināt patvēruma meklētājus tuvu salafistu un vahabītu mošejām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu