Čečenijā izveidota «pret-jautrības policija»: slepeni vēros, vai kāzu viesi nav pārāk priecīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Čečenijas amatpersonas apņēmušās nodrošināt, lai islāmticīgās Krievijas sastāvā esošās republikas iedzīvotāji nebūtu pārlieku priecīgi. Čečenijā pieņemts plāns, kas paredz slepenu novērotāju iesūtīšanu čečenu kāzās, lai panāktu, ka viesi neļaujas dejām, nelieto alkoholu un nešaudās ar ieročiem.

Čečenijas Kultūras ministrija aizvadītajā gadā nāca klajā ar instrukciju, kurā aprakstīti kāzu «tradicionālie standarti». Un tagad, lai šīs vadlīnijas iedzīvotāji respektētu, amatpersonas varēs jebkurā brīdī ierasties kāzu svinībās.

Šie reidi, ko daudzi jau nodēvējuši par «kāzu policiju», esot paredzēti, lai garantētu čečenu «garīgo un morālo attīstību».

Reidu laikā varasiestāžu pārstāvji varēs uzraudzīt kāzu viesu uzvedību, nodrošinot, ka nenotiek šaudīšanās ar ieročiem, vīrieši un sievietes svinību vietā uz deju grīdas neatrodas vienkopus, kā arī to, ka līgava nedejo vai negriež kūku, kas esot pretrunā ar čečenu kultūras un islāma tradīcijām. Jāatgādina, ka ieroču izšaušana gaisā svinību laikā Kaukāza reģionā nav neparasta parādība.

«Tiks izveidotas īpašas darba grupas, kuru pārstāvji piedalīsies kāzu svinībās publiskās vietās, lai pārbaudītu, ka tiek ievērotas visas tradicionālo kāzu prasības,» teikts ministrijas paziņojumā.

«Ja viņi ieraudzīs drēbes, kas neatbilst mūsu mentalitātei, vai nepareizas deju kustības, viņi iejauksies,» brīdina ministrija.

Kāzu norises vadlīniju ievērošanā tikšot iesaistīti arī restorānu un banketu zāļu īpašnieki, kurus varasiestādes mudinās priekšrakstus ievērot, kā arī to prasīt no kāzu viesiem.

«Ja viesi uzvedīsies nepiedienīgi uz deju grīdas, mūzika tiks izslēgta līdz brīdim, kad kārtība būs atjaunota,» plānu izklāstīja kāda vietējās kāzu plānošanas aģentūras darbiniece.

Līdera Ramzana Kadirova vadībā Kaukāza republikā Čečenijā jau gadiem bijis spiediens praksē iedzīvināt arvien konservatīvākas islāma tradīcijas. Tomēr jauniešu vidū Čečenijā lielākoties vērojami arvien liberālāki uzskati, kas Čečenijas varasiestādēm nav pa prātam. Domājams, ka kāzu norises vadlīniju izstrāde vērsta tieši pret gados jaunajiem republikas iedzīvotājiem.

Kadirovs ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvs sabiedrotais. Pagājušajā mēnesī Čečenijā notikušajās vēlēšanās viņš tika pārvēlēts amatā, iegūstot gandrīz 98% balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu