Putins globālu karu negribot, taču tādam gatavojoties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Putins gatavojas karam ar Rietumiem, kuru nevēloties, tomēr to īstenošot, ja rietumvalstis nepārtrauks viņu izaicināt saistībā ar Sīriju, brīdinājis bijušais Lielbritānijas vēstnieks Krievijā Antonijs Brentons.

Brentons šī brīža Krievijas un rietumvalstu attiecības vērtē kā draudīgākās, kādas viņš savas karjeras laikā pieredzējis.

Bijušais vēstnieks izsakās, ka Maskava ir «vāja» un karu nevēlas, taču ir gatava to vajadzības gadījumā īstenot.

Krievijai patlaban saistībā ar notikumiem Sīrijā esot «gandrīz neiespējami» atkāpties no solītā, jo «sava vājuma izrādīšana gandrīz noteikti Putinu pazudinātu», saka Brentons.

Tai pašā laikā Brentons publikācijā «Daily Mail» arī atzīst, ka Krievija ir palikusi «vāja» un militārajos spēkos iegulda krietni mazāk līdzekļu nekā rietumvalstis.

Brentons, kas bija Lielbritānijas vēstnieks Maskavā 2004.-2008. gadā, uzskata, ka Krievijai un rietumvalstīm ir jārespektē vienam otra «galvenās intereses», kā arī uzsver, ka abas puses Aukstā kara laikā bija spējušas laicīgi atkāpties, lai izvairītos no galējas militāras konfrontācijas.

Brentons uzskata, ka Krievija diez vai tiešā veidā uzbruktu kādai no NATO dalībvalstīm, jo zinot, ka zaudētu.

Krievijas un rietumvalstu intereses pēdējo mēnešu laikā asi sadūrušās Sīrijā, kur norisinās pilsoņkarš. ASV koalīcija Sīrijā atbalsta nemierniekus, kas karo pret prezidentu Bašaru al Asadu, savukārt Krievija nostājusies prezidenta režīma pusē. Rietumvalstis saistībā ar Krievijas un Sīrijas spēku īstenotajiem uzlidojumiem civiliedzīvotāju blīvi apdzīvotiem rajoniem, tai skaitā Alepo pilsētā, apsūdzējušas pat noziegumos pret cilvēci.

Krievija līdz šim visas apsūdzības noliegusi. Krievijas prezidents Vladimirs Putins brīdinājumus par draudošu jaunu Auksto karu nodēvējis par «muļķīgiem un nereāliem». «Tas ir ļoti jauki un ienesīgi - sevi padarīt par civilizācijas aizstāvi no jauniem barbariem, bet patiesībā Krievija nevienam neplāno uzbrukt. Tas ir neiedomājami, muļķīgi un nereāli,» Putins publiski komentēja izteikumus par Krievijas iespējamo uzbrukumu kādai valstij.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu