Sīrijas nemiernieki sākuši uzbrukumu Alepo aplenkuma pārraušanai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SYRIAN ARAB NEW AGENCY / HANDOUT / SYRIAN ARAB NEW AGENCY

Sīrijas opozīcijas kaujinieki piektdien sākuši plašu uzbrukumu valdības spēkiem, lai pārrautu mēnešiem ilgušo nemiernieku kontrolēto Alepo pilsētas rajonu aplenkumu.

Nemiernieku grupējumi, tostarp «Ahrar al-Sham» un bijušā «Al Qaeda» Sīrijas filiāle «Fateh al-Sham», raidījuši raķetes uz valdības spēku kontrolēto Alepo rietumdaļu.

Londonā bāzētā organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» («Sīrijas Cilvēktiesību observatorija», SOHR) pavēstījusi, ka šajos raķešu uzbrukumos nogalināti vismaz 15 mierīgie iedzīvotāji, bet vairāk nekā 100 guvuši ievainojumus. Asas cīņas notikušas arī Alepo rietumdaļas dienvidu nomalē.

Nemiernieki arī uzbrukuši valdības spēku pozīcijām austrumos no Alepo, kā arī Latākijas provincē Vidusjūras piekrastē, kur uzbrukts arī Hmeimimas aviobāzei, ko izmanto Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu atbalstošie Krievijas gaisa spēki.

Nemiernieku uzbrukums notiek pēc tam, kad Alepo austrumdaļa trīs mēnešus atradusies valdības spēku aplenkumā un pāris nedēļas pēc tam, kad režīms sāka ofensīvu šo pilsētas rajonu ieņemšanai. Alepo austrumos atrodas apmēram 250 000 cilvēku.

Nemiernieku grupējumi paziņoja par «sākumu kaujai Alepo aplenkuma pārraušanai», pavēstīja «Ahrar al-Sham» komandieris un runasvīrs Abu Jusefs Muhadžirs.

Uzbrukums «izbeigs režīma okupāciju Alepo rietumos un pārraus iesprostoto cilvēku aplenkumu», viņš norādīja aģentūrai AFP.

Sīrijas valsts televīzija tikmēr ziņo par uzbrukumu, vēstot, ka «armija ir novērsusi teroristu mēģinājumu uzbrukt Alepo pilsētai no vairākiem virzieniem ar pašnāvnieku bumbu uzbrukumiem un nodarījusi tiem zaudējumus».

«Teroristu grupējumi nav pavirzījušies uz priekšu, un kaujas turpinās,» piebilda Sīrijas televīzija.

Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA vēsta, ka valdības spēku lidmašīnas veic uzlidojumus dienvidos un rietumos no Alepo.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012.gadā, bet 22.septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievija kara aviācija.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu