Lietuva viena no pirmajām Eiropā sāks vākt un kārtot aviopasažieru datus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA

No nākamā gada janvāra lidsabiedrībām būs jāreģistrē un jāsniedz tiesībsargāšanas iestādēm informācija par visām personām, kas Lietuvā ierodas vai dodas projām no tās ar gaisa transportu. Šie dati tiks vākti saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu par pasažieru datu reģistru, kas pieņemta, lai novērstu terorismu un citus nopietnus noziegumus.

Lietuvas policija jau ieviesusi pasažieru datu ierakstu informācijas sistēmu un iepazīstinājusi ar to aviopārvadātājus.

Kā norāda Lietuvas policijas departaments, Lietuva faktiski būs viena no pirmajām Eiropā, kas sāks vākt un kārtot aviopasažieru datus.

Pēc policijas ģenerālkomisāra vietnieka Edvarda Šilera teiktā, jaunā sistēma ļaus efektīvi un savlaicīgi atklāt gan jau izdarītos, gan šobrīd notiekošos, gan vēl tikai plānotos noziegumus. Datu analīze dos iespēju atklāt personas, kas tiesībsargāšanas iestādēm iepriekš nav bijušas zināmas vai nav turētas aizdomās par smagiem noziegumiem vai terorismu, bet varētu būt ar tiem saistītas.

Pasažieru datu vākšanu Lietuvā reglamentē likums par transporta darbības pamatprincipiem, kas nosaka, ka lidsabiedrībām ne vēlāk kā 48 stundas pirms reisa automātiski jāsniedz policijas pilnvarotai iestādei detalizēta informācija par visiem šā reisa pasažieriem, bet, beidzoties pasažieru iekāpšanai, šāda informācija jāsniedz vēlreiz.

Paredzēts, ka līdz ar pasažiera vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu, dzimumu un pilsonību jānorāda arī Pasažieru vārdu reģistra (PNR) unikālais kods, vīzas vai cita veida uzturēšanās atļaujas dati, pasažiera kontaktadrese, visa informācija par biļeti, bagāžu, kā arī tās personas kontaktinformācija, kas pirkusi biļeti, un citi dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu