Talibu uzbrukumā Vācijas konsulātam Afganistānā nogalināti seši cilvēki

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Afganistānas ziemeļu pilsētā Mazārišarīfā ceturtdienas vakarā notika talibu spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums Vācijas konsulātam, kurā nogalināti seši afgāņi un vairāk nekā 120 cilvēki ievainoti, paziņoja amatpersonas.

Vācijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs pavēstīja, ka konsulātā bija apmēram 20 Vācijas personāla darbinieki, kas pēc sprādziena visi ir «drošībā un nav ievainoti». Viņš piebilda, ka Afganistānas drošības spēki un Vācijas specvienība ir «atvairījuši smagi bruņotus uzbrucējus».

Afganistānas policija savukārt pavēstīja, ka zem gruvešiem apraktu vai paslēpušos atradusi vēl vienu uzbrucēju, lai arī sākotnēji amatpersonas paziņojušas, ka bijis tikai viens uzbrucējs – terorists pašnāvnieks, kurš uzbrukumā gāja bojā.

Islāmistu grupējums «Taleban» paziņoja, ka šis terorakts ir «atriebības uzbrukums» par nesenajiem ASV gaisa triecieniem Kondozas provincē, kuros šomēnes nogalināti līdz 32 civiliedzīvotājiem.

Sprādziens izsita tuvāko veikalu logus, un pēc tā atskanēja sporādiska apšaude. Vairums cietušo bija ievainoti ar izsisto logu stikliem.

«Uzbrucējs pašnāvnieks ar savu sprāgstvielām piekrauto automašīnu taranēja Vācijas konsulāta mūri šajā pilsētā,» paziņoja provinces policijas priekšnieks Sajeds Kamals Sadats. Viņš sacīja, ka sprāgstvielu krava mašīnā bija paslēpta zem ogļu kaudzes.

Afganistānas specvienība norobežoja konsulāta ēku, kurā agrāk bijusi viesnīca «Mazar Hotel».

Slimnīcās līdz rītam ir nogādāti piecu cilvēku līķi un vairāk nekā 100 ievainotie, tai skaitā vismaz 10 bērni, sacīja ārsts Nūrs Mohammads Fajezs. Viņš piebilda, ka daži no ievainotajiem ir kritiskā stāvoklī.

«Taleban» preses sekretārs Zabihulla Mudžahids paziņoja, ka «mocekļa uzbrukumā» Vācijas konsulātam ir nogalināti «desmitiem iebrucēju». Talibu nemiernieki bieži pārspīlē savu uzbrukumu rezultātus.

Mudžahids arī sacīja, ka šis uzbrukums ir atriebība par ASV gaisa triecieniem, kas novembra sākumā īstenoti Kondozas provincē.

«Kāpēc mums nevajadzētu uzbrukt vāciešiem?» jautāja Mudžahids.

«ASV uzlidojumi tika balstīti izlūkošanas informācijā, ko piegādāja vācu karavīri. Viņiem joprojām ir nometne Afganistānas ziemeļos,» viņš pavēstīja aģentūrai DPA.

ASV bruņotie spēki pagājušajā nedēļā atzina, ka šajos gaisa triecienos, «ļoti ticams,» ir gājuši bojā civiliedzīvotāji, un solīja pilnībā izmeklēt šo incidentu.

Gaisa triecieni, kuros starp bojāgājušajiem ir vairāki bērni, izprovocēja protestus Kondozas pilsētā.

Gaisa triecieni notika pēc talibu uzbrukuma, kurā nogalināti divi amerikāņu karavīri un trīs Afganistānas specvienības karavīri pie Kondozas pilsētas.

Apmēram 1000 Vācijas karavīru ir dislocēti Marmalas nometnē apmēram 10 kilometrus no minētā konsulāta.

Neliels Vācijas karavīru kontingents kopš marta ir dislocēts arī Kondozā vietējo karavīru apmācīšanai un atbalstīšanai. Vācijas valdība ir paziņojusi, ka tās bruņotie spēki nav piedalījušies Kondozā veiktajos gaisa triecienos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu