Fotostāsts: Serbijā iestrēgušie imigranti cīnās ar aukstumu un apmetušies graustā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad «Taliban» grupējuma kaujinieki pirms aptuveni sešiem mēnešiem klauvēja pie viņa mājas durvīm Jalalabadā un pieprasīja pievienoties viņu spēkiem, 15 gadus vecais Darvišs aizņēmās naudu no onkuļa un no Afganistānas aizbēga.

«Mans tēvs strādāja par šoferi amerikāņu uzņēmumā, un «Taliban» spēki viņu pirms trīs gadiem nogalināja. Kad viņi nāca rekrutēt mani, māte teica, lai es valsti pametu,» viņš stāsta.

Darvišs pēc Pakistānas, Irānas, Turcijas un Bulgārijas robežu šķērsošanas novembra sākumā sasniedza Serbiju. Tagad viņš ir viens no apmēram tūkstoša imigrantu, kuri nelegāli par pagaidu mītni Serbijas galvaspilsētā Belgradā izvēlējušies pamestu noliktavu.

«Kopā ar draugiem, ko satiku ceļā, mēģinu sasniegt Itāliju,» puisis stāsta. Viņš vēloties arī nopelnīt pietiekami, lai samaksātu par mātes braucienu uz Rietumeiropu.

Pagājušajā gadā cauri Serbijai, lai gūtu patvērumu turīgajās Eiropas valstīs, devās vairāk nekā 100 000 imigrantu, galvenokārt no tādām valstīm kā Sīrija, Irāka un Afganistāna. Taču tagad robežu slēgšana daudzus bēgļu iesprostojusi Serbijā.

Saskaņā ar ANO Bēgļu aģentūras aplēsēm Serbijā oficiāli reģistrēti ap 6400 bēgļu. Taču vietējās nevalstiskās organizācijas lēš, ka patiesībā šis skaitlis ir ap 10 tūkstošiem. Vairums bēgļu valstī ieradušies, šķērsojot Serbijas robežu ar Bulgāriju vai Maķedoniju.

Pamestajā noliktavā, kur apmeties Darvišs un viņa draugi, dzīve rit visai pieticīgos apstākļos. Laikā, kad ārā gaisa temperatūra svārstās ap nulli, bēgļi sildās, ugunskurus dedzinot turpat noliktavas telpās. Guļvietas, kas lielākoties veidotas no segas un dažiem citiem auduma gabaliem, izvietotas turpat uz cementa grīdas. Tualešu noliktavā nav, un arī citi sanitārie apstākļi ir visai skarbi.

Serbijas valdība un nevalstiskās organizācijas tur mītošajiem bēgļiem piedāvājušas apmešanos bēgļu centros, kuros pieejama apkure un ēdiens, taču noliktavā mītošie uz turieni pārvākties vairās. Tas viņiem nozīmētu oficiālu reģistrēšanos kā bēgļiem,

un kaimiņos esošā Eiropas Savienības dalībvalsts Ungārija valstī ielaiž vien 10 - 30 migrantus dienā. Tas nozīmē, ka Darvišam un viņa kompanjoniem uz Serbijas legālu pamešanu nāktos gaidīt ilgu laiku, līdz pat deviņiem mēnešiem. Pie tam, ja viņi nekvalificējas bēgļa statusam, viņiem draud deportācija.

«Šī noliktava domāta suņiem, nevis cilvēkiem, bet mani jau vienreiz deportēja uz Maķedoniju, un es negribu, lai tā notiek atkal,» par savu negribēto apmešanos pamestajās telpās saka Saids no Kabulas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu