Miris ilggadējais Kubas līderis Fidels Kastro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šorīt kļuvis zināms, ka 90 gadu vecumā miris Kubas revolūcijas līderis Fidels Kastro, kurš šo valsti vadīja no 1959.gada līdz 2008.gadam. Par ilggadējā Kubas līdera nāvi valsts televīzijā paziņojis viņa brālis Rauls Kastro, kura vadībā Kuba sākusi uzlabot attiecības ar ASV. «Šovakar plkst.22.29 (sestdien plkst.5.29 pēc Latvijas laika) miris Kubas revolūcijas virspavēlnieks,» televīzijā paziņoja Rauls Kastro.

Kastro bija viens no visilgāk pie varas bijušajiem valsts līderiem modernās pasaules vēsturē, kuram izdevās pārdzīvot gandrīz pusgadsimtu ilgos ASV mēģinājumus gāzt komunistiskā režīma diktatoru.

Viņš pārdzīvoja arī neskaitāmus atentātu mēģinājumus, un viņa varas gados Baltajā namā nomainījās deviņi ASV prezidenti.

Tikai 2006.gadā, jau vairāk nekā desmitgadi pēc Aukstā kara beigām, Fidels Kastro veselības problēmu dēļ atstāja valsts vadītāja amatu, nododot to sava jaunākā brāļa Raula rokās.

Kamēr Havanas ielās daudzi uz ziņu par Kastro nāvi reaģēja, izrādot neslēptas skumjas, Maiami, ASV, kur mīt daudzi kubiešu trimdinieki, kas bija spiesti bēgt no komunistiskā režīma, cilvēki gavilēja. Daudzi šo ziņu sveica ar automašīnu signāltauru skaņu, bet citi pie savu māju logiem sāka šķindināt katlus un pannas.

Fidels Kastro pie varas nāca pēc 1959.gada revolūcijas un varas grožus savās rokās paturēja 49 gadus. Viņš izveidoja vienpartijas diktatūru un kļuva par vienu no pazīstamākajām Aukstā kara figūrām.

Kamēr ASV un tās sabiedrotie Kastro centās demonizēt, dažādiem kreisajiem ekstrēmistiem visā pasaulē, īpaši Latīņamerikā un Āfrikā viņš kļuva par pielūgsmes objektu.

Vienmēr tērpies savā zaļajā militārā parauga frencī, Kastro bija pazīstams ar savām bezgalīgi garajām runām, kurās viņš nesaudzīgi lamāja «imperiālistus».

Viņa ciešā alianse ar PSRS 1961.gada noveda pie tā dēvētās Karību jūras krīzes, kad pasaule nonāca uz kodolkara sliekšņa.

Kopš Fidela Kastro atteikšanās no varas Kuba sākusi pamazām mainīties. Lai gan Rauls vienmēr pielūdzis savu vecāko brāli, viņš sācis pakāpeniski īstenot uz tirgus ekonomiku orientētas reformas un 2014.gada decembrī panāca vienošanos ar ASV par diplomātisko attiecību atjaunošanu.

Šo vienošanos Fidels uzņēma visai vēsi, raisot jautājumus, vai viņš maz atbalsta sava jaunākā brāļa kursu.

Bijušais revolūcijas līderis piedzīvoja arī pirmo ASV prezidenta vizīti «Brīvības salā» kopš 1928.gada, taču pats ar Baraku Obamu viņš netikās, bet dažas dienas pēc vēsturiskā apmeklējuma presē parādījās komentārs, kurā tika nosodītas Baltā nama saimnieka «medainās» runas, kas slēpjot patiesos nolūkus gāzt komunistisko režīmu.

Tomēr «El Comandante» nāve, kas iepriekš būtu izsaukusi bažas par Kubas nākotni, tagad, šķiet, neizsauks kādu režīma krīzi, jo šobrīd 85 gadus vecais Rauls Kastro varas grožus stingri tur savās rokās.

Kastro mirstīgās atliekas saskaņā ar viņa paša gribu tiks kremētas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu