Putins mudina māksliniekus izvairīties no «bīstamas uzvedības»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien māksliniekus brīdināja nejaukt izteiksmes brīvību ar «sašutumu izraisošu bīstamu uzvedību», norādot, ka slaktiņš «Charlie Hebdo» redakcijā nebūtu noticis, ja franču satīras žurnāls nebūtu ņirgājies par islāmu.

Televīzijas debatēs ar teātra un kinoaktieri Jevgēņiju Mironovu, kurš pauda bažas par pieaugošajiem mākslinieciskās brīvības ierobežojumiem Krievijā, Putins norādīja, ka mākslinieki nedrīkst «šķelt sabiedrību».

Viņš piebilda, ka robeža starp «sašutumu izraisošu bīstamu uzvedību un radošo brīvību» ir ļoti trausla.

«Tā ir ļoti smalka lieta, ļoti tieva līnija. Tā atkarīga no faktu izjūtas, no mums visiem, no vienas puses, no varas, bet no otras - no radošo profesiju cilvēkiem,» skaidroja Kremļa saimnieks. «Tie aktīvisti (..) «Charlie Hebdo», viņi atnāca un nošāva cilvēkus. Jautājums ir, vai šie karikatūristi bija izkāruši musulmaņu ticīgos?»

Turpinājuma Putins izteicās, ka amatpersonas bieži rīkojoties ne tāpēc, ka vēlētos kaut ko ierobežot, bet gan tāpēc, lai novērstu tādas traģēdijas kā Parīzē.

Pēdējā laikā reliģiskie fanātiķi Krievijā arvien biežāk pārtrauc teātru izrādes, uzbrūk mākslas galerijām un demolē izstādes.

Tostarp pareizticīgo aktīvistu uzbrukumiem pakļauts arī Endrū Loida Vēbera rokoperas «Jēzus Kristus superzvaigzne» uzvedums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu