ES un ANO brīdina, ka bez sarunām Asada režīmam uzvarēt Alepo neizdosies

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) un ANO diplomāti sestdien brīdināja, ka bez sarunām uzvaru kaujā par Sīrijas pilsētu Alepo gūt neizdosies.

«Jūs varat uzvarēt karu, bet jūs varas zaudēt mieru,» Vidusjūras reģionam veltītā konferencē Romā paziņoja ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni.

«Kurš ir ieinteresēts uzvarēt karu Sīrijā un par cenu saņemt valsti, kas ir sašķelta, bruņota, teroristu pilna (..) izolēta starptautiskajā sabiedrībā?» viņa jautāja.

ANO īpašais sūtnis Sīrijā Stafans de Mistura, kurš arī apmeklēja konferenci, pauda bažas par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma panākumiem Alepo.

«Es ceru, ka tas nebūs gadījums, kad valdība teikts - mēs uzvarējām karu un tādēļ sarunas nav vajadzīgas,» sacīja sūtnis, paužot cerību, ka «Krievijas un Irānas ietekme» pārliecinās Damasku meklēt diplomātisku risinājumu konfliktam.

«Tagad ir pienācis laiks sarunām, bet īstām sarunām, kas nozīmē varas dalīšanu (..) pretējā gadījumā alternatīva varētu būt nevis liels karš, bet pakāpenisks partizānu [karš] un nekādas atjaunošanas,» uzsvēra da Mistura.

Jau vēstīts, ka režīma spēki ir ieņēmuši jau 605 iepriekš nemiernieku kontrolēto teritoriju Alepo austrumos.

Kopš 15.novembra, kad režīma spēki atsāka ofensīvu pilsētas austrumdaļas atgūšanai, Alepo dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 mierīgie iedzīvotāji.

Alepo austrumdaļa nemiernieku rokās nonāca 2012.gadā, bet 22.septembrī sākās režīma spēku operācija tās atgūšanai, ko atbalstīja arī Krievijas kara aviācija.

Krievija Rietumu pārmetumus par piedalīšanos Alepo operācijā noraidījusi un uzsver, ka viens no nemiernieku grupējumiem, pret kuriem šajā pilsētā izvērsts uzbrukums, ir ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautais džihādistu grupējums «Al Nusra».

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu