Kuba respektēs Fidela Kastro vēlmi necelt viņam pieminekļus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / REUTERS

Kuba respektēs sava mirušā līdera Fidela Kastro pirmsnāves vēlmi, lai viņam netiktu celti pieminekļi un viņa vārds netiktu iemūžināts ielu vai citu objektu nosaukumos, sestdien paziņoja prezidents Rauls Kastro.

Nacionālā asambleja (parlaments) savā nākamajā sēdē šomēnes pieņems likumu, lai «viņa vēlme tiktu izpildīta», Rauls Kastro paziņoja plašā mītiņā sava brāļa piemiņai pirms svētdien gaidāmās apbedīšanas Santjago de Kubas pilsētā.

Fidels Kastro savas varas laikā no 1959. līdz 2006.gadam vienmēr bija teicis, ka negrib, lai Kubā tiktu celti pieminekļi viņam par godu. Viņš nomira 25.novembrī 90 gadu vecumā.

«Revolūcijas vadonis noraidīja jebkādu personības kulta izpausmi,» sacīja Rauls Kastro.

«Viņa attieksme bija konsekventa līdz mūža pēdējām stundām, uzstājot, lai pēc nāves viņa vārds un tēls nekad netiktu izmantoti iestāžu, laukumu, parku, avēniju, ielu vai citu sabiedrisku vietu nosaukumos,» teica prezidents.

Fidels Kastro arī teicis, ka nav jāveido nekādi «pieminekļi, bistes, statujas vai citas līdzīgas formas viņa piemiņas godināšanai», sacīja viņa brālis.

Kastro dzīves laikā viņa vēlme tika ievērota. Pretstatā tam Kubā ir iemūžināta citu Kubas revolūcijas cīnītāju Kamilo Sjenfuegosa un Ernesto «Če» Gevaras piemiņa.

Pēc Kastro nāves Kubā tika izsludinātas deviņu dienu valsts sēras. Simtiem tūkstoši kubiešu šonedēļ ielu malās sauca «Es esmu Fidels!», pavadot bēru procesiju, kas pārveda viņa pelnus no Havanas uz Santjago de Kubu, kur tie svētdien tiks apbedīti pie 19.gadsimta Kubas neatkarības cīnītāja Hosē Marti mauzoleja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu