No amata atkāpies Jaunzēlandes premjers

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunzēlandes premjerministrs Džons Kī pirmdien negaidīti paziņojis par atkāpšanos no valdības vadītāja amata.

(Papildināts viss teksts.)

«Tas ir grūtākais lēmums, kādu jebkad esmu pieņēmis, un es nezinu, ko darīšu turpmāk,» viņš pavēstīja preses konferencē, piebilstot, ka nekad sevi nav uzskatījis par karjeras politiķi.

Bijušais finanšu institūcijas «Merrill Lynch» baņķieris astoņus gadus vadīja Jaunzēlandes valdību, bet desmit gadus bija labēji centriskās Nacionālās partijas līderis. Gaidāms, ka partija nākamnedēļ izraudzīs Kī pēcteci, par kuru varētu kļūt pašreizējais vicepremjers Bils Inglišs.

Kī sacīja, ka atkāpjas gan personisku, gan politisku iemeslu dēļ.

«Viss, ko varu sacīt, ka es atdevu visu, kas man bija. Es neesmu atstājis neko rezervei,» paziņoja Kī, piebilstot, ka viņa sieva šos astoņus gadus ir daudz upurējusi un tagad viņam pienācis laiks veltīt vairāk laika ģimenei.

Līdzšinējais premjers noraidīja baumas, ka viņš atkāpjas veselības problēmu dēļ.

«Man šķiet, ka šis ir īstais laiks, lai aizietu. Kabinetam un partijas vadībai būs daudz laika, lai sastrādātos ar jauno līderi pirms nākamajām vēlēšanām,» viņš piebilda.

Jaunzēlandē nākamās parlamenta vēlēšanas paredzētas 2017.gada otrajā pusē.

Inglišs preses konferencē apstiprināja, ka Kī lūdzis viņu kandidēt uz premjera amatu, bet norādīja, ka viņam tas vispirms jāapspriež ar partijas vadību un ģimeni.

54 gadus vecais Inglišs bijis politiķis jau 26 gadus un uz savas ādas izjutis vienu no smagākajām Nacionālās partijas sakāvēm vēlēšanās 2002.gadā, kad viņš ieņēma partijas līdera amatu.

«No zaudējuma iemācās vairāk nekā no uzvaras, un katru dienu pēdējos desmit gadus man bijusi iespēja mācīties no Džona Kī,» norādīja Inglišs.

Komentējot Kī lēmumu, Austrālijas premjerministrs Malkolms Tērnbuls paziņojis, ka Kī bijis viens no izcilākajiem mūsdienu valsts līderiem un viņa aiziešana būs liels zaudējums Jaunzēlandei un pasaulei.

Tērnbuls arī veltīja atzinīgus vārdus Kī virzītajām ekonomiskajām reformām Jaunzēlandē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu