Populisti gatavi pārņemt varas grožus pēc Renci atkāpšanās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) pirmdien paziņojusi, ka ir gatava veidot valdību pēc premjerministra Mateo Renci sakāves referendumā un viņa demisijas.

«Demokrātija ir uzvarējusi,» savā blogā paziņoja M5S dibinātājs Bepe Grillo.

Daļējie referenduma rezultāti liecina, ka valdības rosinātās konstitucionālās reformas ir pārliecinoši noraidītas.

Grillo aicināja nekavējoties izsludināt jaunas vēlēšanas un pavēstīja, ka M5S sāks izstrādāt politisko platformu un valdības komandu, lai sniegtu visu informāciju, kas vēlētājiem nepieciešama pirms vēlēšanām.

Sabiedriskās domas aptaujās M5S konkurē par pirmo vietu ar Renci pārstāvēto kreisi centrisko Demokrātisko partiju, un vēlēšanās M5S ar pašreizējo vēlēšanu likumu būtu ļoti labas izredzes uzvarēt.

«Lielākie zaudētāji referendumā ir režīma propaganda un meli,» paziņoja Grillo, piebilstot, ka lielākie uzvarētāji ir vēlētāji, kuru aktivitāte referendumā bijusi necerēti liela.

M5S pirms referenduma izvērsa aktīvu kampaņu, aicinot vēlētājus balsot pret Renci valdības ierosinātajām reformām, kas paredzēja ierobežot parlamenta augšpalātas Senāta, kā arī reģionālo valdību pilnvaras, stiprinot centrālo valdību.

M5S uzlecošā zvaigzne Alesandro di Batista, kurš, partijai nākot pie varas, domājams, kļūtu par Itālijas ārlietu ministru, pavadīja vasaru, apceļojot valsti un aicinot vēlētājus balsot pret konstitucionālajām reformām.

Preses konferencē pēc referenduma di Batista paziņoja, ka oponentiem un komentētājiem pienācis laiks pārstāt dēvēt M5S par populistisku un antipolitisku partiju un sākt izturēties kā pret nākamo valdošo partiju.

Luidži di Maio, kurš tiek uzskatīts par potenciālo partijas kandidātu premjerministra amatam, preses konferencē izklāstīja savas politiskās dienaskārtības prioritātes, kas ietver referenduma sarīkošanu par dalību eirozonā.

M5S šovasar municipālajās vēlēšanās guva uzvaru Romā un Turīnā, bet partijas tālākais ceļš cīņā par varu varētu būt sarežģīts, jo Itālijas tradicionālās partijas paziņojušas, ka plāno mainīt vēlēšanu likumu, apgrūtinot M5S iespējas uzvarēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu