Stoltenbergs: pamiers Ukrainā tiek pārkāpts katru dienu; bruņojums nav atvilkts

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pamiers Ukrainā tiek pārkāpts katru dienu, pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, bet smagais bruņojums, pretēji Minskā pieņemtajiem lēmumiem, nav ticis atvilkts no Krievijas okupēto Ukrainas teritoriju frontes līnijas. Citiem vārdiem, «Minskas pamiers» tā arī nekad nav stājies spēkā.

Tā saucamais «Minskas pamiers» nekad īsti nav stājies spēkā

Stoltenbergs norādīja, ka trešdien gaidāma NATO - Ukrainas Komisijas tikšanās, kuras laikā plānots pārrunāt drošības situāciju minētajā valstī. «Austrumukrainā drošības situācija joprojām ir ļoti nopietna. Pamiers tiek pārkāpts katru dienu, dažreiz pat simtiem reižu. Tiek izmantota smagā bruņutehnika, kuru aizliedz Minskas vienošanās un kas nav tikusi atvilkta [no frontes līnijas]. Tikai 13% no bruņojuma, kuru ir reģistrējusi EDSO, šobrīd ir iespējams izsakot,» pauda NATO ģenerālsekretārs.

Viņš uzsvēra, ka NATO turpinās sniegt stingru politisku un praktisku atbalstu Ukrainai, kura joprojām saskaras ar Krievijas agresīvām darbībām.

Vienlaikus Stoltenbergs arī pauda pārliecību, ka ir iespējamas arī konstruktīvas attiecības ar Krieviju un alianse ir atvērta dialogam. NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka alianse savās darbībās apvieno aizsardzības un dialoga pieejas. NATO - Krievijas padomes formātā līdz šim ir daudz kas pārrunāts un alianse vēlas turpināt šo svarīgo darbu.

«Lai izvairītos no tādiem incidentiem kā, piemēram, Krievijas lidmašīnas notriekšana [uz Turcijas un Sīrijas robežas], nepieciešams mazināt riskus un caurspīdīgumu. Arī Baltijas jūras gaisa satiksme ir cieši saistīta ar atbildīgu darbību,» stāstīja ģenerālsekretārs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konflikts turpinās jau 31 mēnesi un nekas neliecina par drīzu atrisinājumu. Karā dzīvību zaudējuši jau gandrīz 10 000 cilvēki. Krievijas atbalstīto bandu kontrolētie Luhanskas apgabali aptuveni piekto daļu ūdens saņem no Ukrainas valdības kontrolētajām valsts daļām un reizēm saņem humāno palīdzību no Krievijas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu