Igaunijas nelegālo migrantu aizturēšanas centra iemītnieki sarīkojuši protestu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Igaunijas Harku nelegālo migrantu aizturēšanas centra iemītnieki pirmdien sarīkojuši protestu un atteikušies sadarboties ar centra personālu, bet šobrīd situācija jau noregulējusies, raksta «Postimeees».

Kā pastāstījusi Igaunijas Policijas un robežsardzes departamenta Ziemeļu prefektūras pārstāve Helēna Uldriha, protests pirmdien izraisījies saistībā ar iepriekšējā vakarā notikušu incidentu, kad centra darbinieki ievērojuši, ka dzīvojamajās telpās kāds 1994.gadā dzimis vīrietis uzvedas agresīvi, rauj sev nost drēbes un saplēš citiem centra iemītniekiem piederošus papīrus. Policisti nogādājuši šo cilvēku centra medicīnas kabinetā. Mediķi vīrietim nav konstatējuši nekādus savainojumus un iedevuši viņam nomierinošus medikamentus.

Citi centra iemītnieki apgalvo, ka policija vīrieša nomierināšanai izmantojusi gāzi, bet, pēc Uldrihas teiktā, policisti tikai uzlikuši viņam rokudzelžus un ātrās palīdzības ārsts nav konstatējis viņam nekādas pazīmes, kas liecinātu par gāzes izmantošanu, kura būtu izraisījusi acu vai elpceļu kairinājumu.

Viņa norādījusi, ka vīrietis atstāts aizturēšanas centrā, kur policisti viņu ievietojuši atsevišķā telpā, bet pirmdien viņš nogādāts slimnīcā, lai izvērtētu viņa garīgās veselības stāvokli.

Pirmdienas rītā daļa aizturēšanas centra iemītnieku atteikušies no brokastīm. Kā sacījusi policijas pārstāve, tas nav bijis dumpis, protestētāji vienkārši «izteikuši savu viedokli».

Protestētāji nav ieradušies arī uz pusdienām, bet sapulcējušies dārzā un skaļi paziņojuši, ka, viņuprāt, patvēruma meklētājiem nav jāatrodas aizturēšanas centrā. Kā viens no grupas līderiem paskaidrojis centra vadītājam, iemītnieki uzskata, ka viņi tur tiek turēti jau pārāk ilgi un nekur citur Eiropā tā nenotiek. Viņi pauduši neapmierinātību arī saistībā ar iepriekšējā vakara notikumiem.

Pēc pārrunām protestētāji izklīduši, un uz vakariņām jau ieradušies visi centra iemītnieki.

Kā atzinis aizturēšanas centra vadītājs Kristo Lensments, centra iemītnieku brīvība ir ierobežota, un var saprast, ka viņi nav ar to apmierināti.

«Vissarežģītākie gadījumi ir tad, kad cilvēki paliek centrā ilgi un sāk zaudēt ticību nākotnei. (..) Viņus nomoka arī tas, ka ļaudis ar atšķirīgiem ieradumiem ir spiesti uzturēties vienā telpā. Katrs konflikts - vai nu tas tas būtu iemītnieku savstarpējais strīds, vai domstarpības ar darbiniekiem - ienes sajukumu ierastajā dzīves ritmā, tādēļ darbinieki dara visu, lai uzturētu mieru un novērstu problēmas,» viņš stāstījis. «Tomēr nav izslēgta iespēja, ka kāda situācija var saasināties, un tad nepieciešama iejaukšanās, lai nepieļautu pārmērīgu agresiju no citu iemītnieku puses. Jebkuru situāciju pirmām kārtā cenšamies atrisināt ar vārdiem, bet ne vienmēr ar to pietiek.»

Viņš piebildis, ka tiks uzklausītas visu incidenta dalībnieku liecības, lai izprastu notikušo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu