Lūk, kas vainīgs pie Trampa ievēlēšanas! Pilsēta Maķedonijā, kur pusaudži ar viltus ziņām pelna milzu naudu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virkne viltus ziņu vietņu, kas pamatīgi savairojās ASV prezidenta priekšvēlēšanu laikā, ir saistītas ar kādu nelielu pilsētiņu Maķedonijā, kur pusaudži internetā ievieto sensacionālas viltus ziņas, lai pelnītu naudu no reklāmām internetā, raksta BBC. Kā ziņots, daudzi eksperti Donalda Trampa ievēlēšanā vaino soctīklus, kur apgalvojumu formā kā viltus ziņas izplatījās sagrozīta informācija, kas nāca par labu tieši Trampam.

BBC žurnāliste Maķedonijā tiekas ar 19 gadus veco Goranu. Viņš ir universitātes students, pēc izskata teju vairāk vēl pusaudzis, nevis vīrietis, vairākas dienas neskuvies. Neskatoties uz to, viņš internetā iemanījies tikt pie labiem ienākumiem.

«Amerikāņiem patika mūsu stāsti, un mēs ar tiem pelnām naudu,» viņš atklāti stāsta, vienlaikus it kā neviļus, taču apzināti demonstrējot sarunas biedrei savu dizainera markas rokaspulksteni.

Puisis piekrīt izstāstīt savu pieredzi, taču vēlas, lai stāstā izmanto viņa pseidonīmu. Veles pilsētā interneta ziņu radīšanā iesaistījušies simtiem maķedoniešu pusaudžu, kas iemanījušies radīt sensacionālus, taču lielākoties nepatiesus stāstus, vienlaikus tos meistarīgi reklamējot, izmantojot soctīklus.

Viltus ziņu vietņu autoru lielākais peļņas laiks bija pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Vairums ziņu bija par labu toreiz vēl ASV prezidenta amata kandidātam Donaldam Trampam. Izskanēja sagrozīti fakti, izdomāti skaitļi, taču interneta vidē ir maz tādu, kas pārbaudīja to autentiskumu.

Gorans stāsta, ka sensacionālo rakstu radīšanu aizsācis pagājušajā vasarā. Par pamatu savam darbam viņš ņēmis informāciju ASV labējā politiskā spārna vietnēs un ziņu lapās atrodamo informāciju. Viņš nozagto informāciju pārkopējis, pārstrukturējis un ar interesi raisošiem virsrakstiem ievietojis «Facebook». Amerikāņu auditorijā, kur publika bija kāra pēc ziņām, kurās figurē Trampa vārds, šīs ziņas iekaroja milzu popularitāti. Cilvēki zem tām spieda «patīk» podziņu un labprāt dalījās savā laikjoslā jeb timeline. Ņemot vērā cilvēku interesi, Gorans drīz sāka pelnīt naudu par reklāmu demonstrēšanu savā lapā.

Puisis apgalvo, ka, strādājot ar viltus ziņām, jau pirmā mēneša laikā nopelnījis aptuveni 1800 eiro, taču viņš zinot cilvēkus, kuri pelnījuši tūkstošiem eiro dienā.

Vaicāts, vai viņš neuztraucas par to, ka viltus ziņu publicēšana netaisnīgā veidā ietekmēja ASV vēlētājus, viņš tikai pasmīkņā. «Pusaudžiem mūsu pilsētā ir pilnīgi vienalga, kā balso amerikāņi. Viņi ir apmierināti, ka var pelnīt naudu, pirkt dārgas drēbes un dzērienus,» viņš smejas.

Digitālais zelta drudzis īsā laikā strauji izplatījis Velesas pilsētā, kur vidējā alga svārstās vien ap 350 eiro mēnesī. BBC žurnāliste pie kādas vietējās skolas vārtiem aprunājas ar skolēniem, un katrs trešais no aptaujātajiem atzīst, ka pazīst kādu, kas iesaistīts «viltus ziņu biznesā» vietnē «Facebook», vai ar to nodarbojas paši. Kāds sestās klases skolnieks atzīstas, ka šīs nodarbes dēļ cieš no pamatīga bezmiega - naktīs viņš astoņas stundas pavadot, ievietojot dažādas viltus ziņas, kas varētu interesēt interneta lietotājus, un pēc tam dodas uz stundām vietējā skolā.

Dalīšanās ar šādām viltus ziņām, kā norāda BBC, nav nelikumīga, taču tā pilnīgi noteikti ir neētiska. Daudzi nozares darboņi savas interneta lapas izveidojuši līdzīgas ASV vadošajiem ziņu portāliem.

Velesas mērs Slavko Čedjevs BBC par «viltus ziņu biznesu» pilsētā sakās neko nezinām. Tai pašā laikā intervijā mērs pauž lepnumu par to, ka nelielajai pilsētiņai varētu būt kāda ietekme uz ASV vēlēšanu iznākumu.

Vietējā žurnāliste Ubavka Janevska BBC atzīst, ka atklājusi vismaz septiņas neatkarīgas kompānijas, kuras nodarbojas ar «viltus ziņu biznesu» un internetā ievieto maldinošus stāstus. Taču viņa lēš, ka patiesais skaitlis Velesas pilsētā vien varētu būt mērāms simtos.

Janevska pauž bažas, ka līdzīgā veidā viltus ziņu fenomens varētu ietekmēt arī vēlēšanu iznākumu pašā Maķedonijā.

«Es uztraucos par jaunu cilvēku morāli Velesā. Kopš ASV vēlēšanām viss, par ko viņi domā, ir meli un tas, kā ar tiem gūt ātru peļņu. Decembrī Maķedonijā notiek parlamenta vēlēšanas. Esmu atradusi trīs viltus ziņu vietnes, kas reģistrētas Serbijā un Horvātijā. Tur jau tagad tiek regulāri publicēti meli par opozīcijas partiju, kas varētu nodarīt pamatīgu kaitējumu tās kampaņai,» viņa saka.

BBC intervētais Gorans saka, ka pagaidām savai nedaudz negodprātīgajai nodarbei atmetis ar roku, taču nesaka, ka tas ir uz visiem laikiem. «Kad viņu pēc intervijas izlaižu no auto pie viņa vecāku mājas, es viņam jautāju, ko mamma domātu par Gorana šaubīgajām aktivitātēm virtuālajā vidē. Viņš uz mani palūkojas kā uz ķertu un saka: ja tavs bērns pelnītu 30 000 eiro mēnesi, tev liekas, ka tev tā būtu problēma? Beidz! Tu būtu tikai priecīga,» nobeigumā raksta žurnāliste.

Tikmēr «The Guardian» raksta, ka vietne «Facebook» sākusi testēt instrumentu, kas vērsts pret safabricētu ziņu izplatīšanu sociālajā tīklā. Ar šā instrumenta palīdzību «Facebook» lietotāji, pēc visa spriežot, varēs ziņot, ja publicētais stāsts būs maldinošs. «Facebook» pārstāvji šo informāciju oficiāli pagaidām neapstiprina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu