Anglijā ceļ trauksmi: vecu cilvēku vidū izplatās seksuāli transmisīvas slimības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā satraukumu raisījuši statistikas dati, saskaņā ar kuriem gados vecāku cilvēku vidū strauji pieaugusi saslimstība ar seksuāli transmisīvajām slimībām (STS). Vecuma grupā no 50 līdz 70 saslimstība pēdējos desmit gados pieaugusi par vairāk nekā trešo daļu, raksta «The Independent».

Ārsti ziņo, ka arvien vairāk un vairāk pirmspensijas vecuma cilvēkiem tiek diagnosticētas STS. 2014. gadā visvairāk diagnosticētās STS Lielbritānijā vecuma grupā no 50 līdz 70 bija dzimumorgānu kārpas, hlamīdijas, herpes un gonoreja.

2010. gadā klīnikās un slimnīcās konkrētajā vecuma grupā tika reģistrēti 11 366 jauni STS gadījumi, turpretī 2014. gadā šis skaitlis jau pieaudzis līdz 15 726 gadījumiem, un tas ir pieaugums par 38%.

Pie tam ārsti ir pārliecināti, ka patiesie STS saslimstības dati gados vecu cilvēku vidū ir krietni drūmāki, jo daudzi cilvēki šajā vecuma grupā vairoties doties pie mediķiem sabiedrībā valdošo dažādo aizspriedumu dēļ.

Ārsti STS izplatību konkrētajā vecuma grupā skaidro ar virkni sociālu faktoru. Piemēram, tā kā cilvēki mūsdienās arvien ilgāk ir seksuāli aktīvi un dzīvo sabiedriski aktīvu dzīvi, krietni biežāka ir laulības šķiršana un jaunu attiecību partneru meklēšana.

Tāpat vecāki ļaudis bieži aizmirstot par nepieciešamību lietot prezervatīvu. Daudzi domā: tā kā fizioloģiski grūtniecības iestāšanās vairs nav iespējama, prezervatīvi nav vajadzīgi.

«Vecuma grupā virs 50 ir arvien lielāka aktivitāte jaunu partneru meklēšanas ziņā, vecākiem cilvēkiem biežāk ir arī vairāk seksuālu partneru vienlaikus,» skaidro doktors Deivids Lī.

Vēl viens faktors saistīts ar to, ka tagad pirmspensijas vecumu sasniegusi seksuāli liberālā 60. gadu paaudze. «Ja domājam par dzimstības buma paaudzi, kas izauga 60. gados, ir loģiski pieļaut, ka viņi šajā laikā bija pakļauti liberālākai sabiedrības attieksmei pret seksualitāti,» viņš saka.

2012. gadā veikta aptauja rāda, ka vairāk nekā 54% vīriešu un sieviešu vecumā no 50 līdz 70 gadiem ar seksu nodarbojas vismaz divas reizes mēnesī. Tāpat apmēram puse aptaujāto atzina, ka regulāri masturbē.

Ārsti norāda, ka gados vecākie STS slimnieki tik un tā veido tikai nelielu daļu no kopējā saslimušo skaita, apmēram 5%, tomēr straujais STS gadījumu skaita kāpums valsts iestādēm liek domāt par vecāku cilvēku izglītošanas vajadzību droša seksa jautājumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu