EP rezolūcija: Pienācis laiks ES attiecībām ar Krieviju noteikt realitātei atbilstošāku stratēģiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pienācis laiks Eiropas Savienības (ES) attiecībām ar Krieviju noteikt jaunu, realitātei atbilstošāku stratēģiju, kas balstītos ne tikai uz ticamu atturēšanu, bet arī dialogu kopējas intereses jomās, piemēram, terorisma apkarošanu, ieroču neizplatīšanu un tirdzniecības jomu, norādīts Eiropas Parlamenta (EP) rezolūcijas priekšlikumā, par kuru deputāti balsos nākamnedēļ, 14.decembrī.

Tāpat deputāti arī uzsvēruši, ka svarīgi vairāk ieguldīt sadarbībā ar Krievijas pilsonisko sabiedrību un tās atbalstīšanā, lai tādējādi stiprinātu ES un Krievijas attiecību ilgtermiņa pamatu.

Tāpat dokumenta projektā uzsvērts, ka sankcijas bija vajadzīgas, lai reaģētu uz attiecīgajiem notikumiem, un

ir pierādījies, ka tas ir efektīvākais veids, kā atturēt Krieviju no turpmākās agresijas Ukrainā.

Vienlaikus deputāti grasās atgādināt, ka sankciju atcelšana ir atkarīga no Minskas vienošanās pilnīgas īstenošanas.

«Pilnībā atbalstam to, ka ES, reaģējot uz nelikumīgo Krimas aneksiju un tīšu Ukrainas destabilizāciju, ir noteikusi ierobežojošus pasākumus personām un struktūrām no Krievijas, un uzstāj, ka

ES būtu jāsaglabā turpmāku pakāpenisku sankciju noteikšanas iespēja, jo īpaši attiecībā uz augsti tehnoloģiskiem produktiem naftas un gāzes, IT un bruņojuma nozarēs,

ja Krievija turpinās pārkāpt starptautiskos tiesību aktus,» norādīts rezolūcijas dokumentā.

Vienlaikus tajā pausts viedoklis, ka ES un Krievijas kopējās interesēs ir panākt labākas attiecības, ar nosacījumu, ka tiek ievēroti starptautiskie tiesību akti.

Līdz ar to sagaidāms, ka deputāti mudinās ES dalībvalstis un starptautisko sabiedrību vienoti un nepārprotami norādīt Krievijas valdībai, ka tās rīcībai būs izmaksas un sekas. Turklāt EP varētu pieprasīt mazināt pašreizējo krīzi un uzstāt, ka ES un tās dalībvalstīm ir jāsadarbojas ar starptautiskajiem partneriem, lai izdarītu diplomātisku, politisku un ekonomisku spiedienu uz Krievijas valdību nolūkā izbeigt tās agresiju.

«Svarīgi rast veidu, kā mazināt pašreizējo spriedzi un iesaistīties konstruktīvā dialogā ar Krieviju, lai apzinātu pasākumus, kas samazinātu bīstamu pārpratumu un kļūdainu pieņēmumu risku,» pausts dokumentā.

Tajā arī uzsvērta nepieciešamība palielināt militāro darbību abpusēju pārredzamību, lai nepieļautu gaisa un jūras incidentus ar Krieviju, un ka ir nepieciešams izstrādāt kopējus standartus iespējamo negadījumu un incidentu pārvaldībai. Tāpat EP uzskata, ka

nereaģējošas militārās lidmašīnas ar izslēgtiem transponderiem nopietni apdraud civilo aviāciju,

un norāda, ka ir jāizstrādā pasākumi, ar kuriem pēc iespējas ātrāk varētu atklāt šādas lidmašīnas, un jārod starptautisks risinājums šādu drošības risku likvidēšanai.

«Turklāt uzskatām, ka sadarbība ar Krieviju jautājumā par neseno vienošanos ar Irānu kodolenerģijas jomā dod cerību, ka uzlabosies attiecības citās jomās, tostarp attiecības ar NATO, lai mazinātu spriedzi, piemēram, Baltijas valstīs, Sīrijā un Ukrainā,» rezumēts rezolūcijas projektā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu