Par Vācijas gada vārdu izraudzīts termins «postpatiesība»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par Vācijas 2016.gada vārdu izraudzīts termins «postfaktisch» («postpatiesība»), kuru šogad par gada vārdu iepriekš izraudzījās arī Oksfordas vārdnīca.

Kā norāda analītiķi, vārds «postpatiesība» atspoguļo jauno politisko pasaules kārtību, kur emocijām ir lielāka nozīme nekā faktiem.

«Ir teikts, ka mēs tagad dzīvoja postpatiesības laikos,» iepriekš šogad izteicās Vācijas kanclere Angela Merkele. «Citiem vārdiem sakot, cilvēki vairs nav ieinteresēti faktos, viņi vadās tikai pēc savām jūtām.»

Vācijas valodas sabiedrība paziņoja, ka «postpatiesība» apsteigusi citus vārdus, kas atainoja šī gada notikumus - «Brexit», Trampa efekts, sociālboti un šausmu klauni.

Merkele šonedēļ brīdināja savu Kristīgi demokrātisko savienību (CDU), ka partiju nākamgad gaida smagākā vēlēšanu cīņa vairāk nekā 25 gadu laikā sakarā ar draudiem, ko rada populistiskie spēki gan labējā, gan kreisajā spārnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu