Uz SKS startējis Japānas kosmosa kuģis ar kosmosa atkritumu savācēju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ryosuke Uematsu / TT NYHETSBYRÅN

Piektdien uz Starptautisko Kosmosa staciju (SKS) startējis Japānas kosmosa kravas kuģis ar piegādēm stacijas apkalpei, kā arī ved eksperimentālu trosi kosmosa atkritumu vākšanai.

Kravas kosmosa kuģis «Kounotori» («Stārķis» japāņu valodā) uz SKS pacēlās no dienvidu salas Tanegasimas un 15 minūtes pēc starta iegāja plānotajā orbītā.

«Kounotori» uz SKS ved baterijas un dzeramo ūdeni apkalpei. Kā ziņots, pagājušajā ceturtdienā avarēja Krievijas bezpilota kravas kuģis «Progress», kam bija jānogādā SKS 2,5 tonnas liela krava, tostarp pārtika un degviela.

Kosmosa kuģis ved arī Japānas Kosmosa izpētes pārvaldes (JAXA) izstrādātu 700 metrus garu eksperimentālu trosi, ar kuras palīdzību plānots no Zemes orbītas aizvākt atkritumus.

Ar tās palīdzību plānots no orbītas aizvākt tonnām smagus atkritumus, tādus kā vecus satelītus un raķešu fragmentus. Troses viens gals tiks piestiprināts fragmentam un gravitācijas ietekmē tas tiks ievilkts atmosfērā, kur sadegs.

Vairāk nekā 50 gadus ilgā kosmosa izpēte ap Zemi izveidojusi bīstamu atlūzu joslu, kurā ir vairāk nekā 100 miljoni fragmentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu