Par favorītu uz ASV valsts sekretāra amatu kļuvis «Exxon Mobil» izpilddirektors Rekss Tilersons

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BEN STANSALL / AFP

Lielākās ASV naftas un gāzes kompānijas «Exxon Mobil» izpilddirektors Rekss Tilersons kļuvis par vadošo kandidātu uz ASV valsts sekretāra amatu jaunievēlētā prezidenta Donalda Trampa topošajā kabinetā, paziņojis avots prezidenta pārejas komandā.

Tramps ar Tilersonu ticies otrdien un varētu vēlreiz tikties nedēļas nogalē, sacīja amatpersona. Šķiet, ka Tramps ir tuvu lēmuma pieņemšanai par valsts augstāko diplomātu un paziņojums varētu izskanēt nākamajā nedēļā.

Par Tilersona favorīta statusu liecina arī bijušā Ņujorkas mēra Rūdija Džuliani lēmums nekandidēt uz amatiem jaunajā valdībā, tostarp uz valsts sekretāra amatu.

Kā pavēstīja pārejas komandas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, 64 gadus vecais Tilersons Trampa acīs tagad ir vēlamāks kandidāts uz valsts sekretāra amatu nekā bijušais ASV republikāņu prezidenta amata kandidāts Mits Romnijs, ar kuru Tramps ticies divreiz.

Tomēr Romnijs joprojām tiek apsvērts kā kandidāts uz amatu, tāpat kā bijušais ASV vēstnieks ANO Džons Boltons, senators Bobs Korkers un atvaļinātais karaflotes admirālis Džeimss Stavridis.

Ja Tilersons tiks nominēts, uzmanības lokā nonāks viņa biznesa saites. «Exxon Mobil» darbojas vairāk nekā 50 valstīs.

2011.gadā «Exxon Mobil» noslēdza līgumu ar Krievijas lielāko naftas kompāniju «Rosņeftj» par kopīgu naftas izpēti un ieguvi. Kopš tā laika kompānijas izveidojušas desmit kopuzņēmumus projektiem Krievijā.

2013.gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins Tilersonam pasniedza Draudzības ordeni.

Taču ASV sankcijas par Krieviju iebrukumu Ukrainā «Exxon Mobil» izmaksāja dārgi, liekot slēgt dažus projektus un nodarot vismaz miljardu dolāru lielus zaudējumus. Tilersons bijis skaļš sankciju kritiķis.

Tilersons «Exxon Mobil» vada kopš 2006.gada un nākamgad viņam paredzēts atkāpties no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu