Ķīna uz trim nedēļām aptur ogļu importu no Ziemeļkorejas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīna sestdien paziņoja, ka uz trim nedēļām aptur ogļu importu no Ziemeļkorejas, kā to paredz jaunākās ANO sankcijas pret izolēto valsti. «Pēc ANO Drošības padomes 2321.rezolūcijas pieņemšanas Ķīna aptur Ziemeļkorejas ogļu importu,» teikts valdības paziņojumā.

Trīs nedēļu pauze ogļu importā sāksies svētdien un beigsies 31.decembrī.

ANO Drošības padomes 30.novembrī pieņemtā rezolūcija 2321 ierobežo Ziemeļkorejas akmeņogļu eksportu uz Ķīnu līdz nedaudz vairāk nekā pašreizējam četru mēnešu eksporta apjomam, liecina Ķīnas valdības dati.

Jaunās sankcijas par 700 miljoniem ASV dolāru (661 miljonu eiro) jeb 62% samazinās Ziemeļkorejas ienākumus no akmeņogļu eksporta, ierobežojot to nākamgad līdz 7,5 miljoniem tonnu.

Ķīna tikai oktobrī vien no Ziemeļkorejas importēja 1,8 miljonus tonnu akmeņogļu 101 miljona dolāru (95 miljonu eiro) vērtībā, kas ir par 40% vairāk nekā pirms gada, liecina Ķīnas muitas dati.

Tirdzniecība ar pasaulē otru lielāko ekonomiku ir ļoti būtiska Ziemeļkorejai, kas regulāri piedzīvo pārtikas trūkumu un 90.gados tās iedzīvotāji pat cieta badu.

Ziemeļkorejas akmeņogļu eksports uz Ķīnu neierobežoti turpinājās, neskatoties uz iepriekšējām ANO sankcijām.

Ķīna tradicionāli ir atbalstījusi Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna režīmu, tomēr arī Pekinu saniknojusi Phenjanas nepiekāpība.

Rezolūcijā «stingi nosodīts» Ziemeļkorejas 9.septembrī sarīkotais piektais atombumbas izmēģinājums. Jauno sankciju rezolūciju atbalstīja visas 15 ANO Drošības padomes dalībvalstis.

Ziemeļkoreja septembrī paziņoja, ka panākusi progresu centienos uz ballistiskajām raķetēm uzstādīt nelielas kodolgalviņas.

Kopš pirmā atombumbas izmēģinājuma 2006.gadā pret Ziemeļkoreju piecas reizes noteiktas ANO sankcijas.

Pēc ceturtā atombumbas izmēģinājuma janvārī ANO Drošības padome ieviesa līdz šim stingrākās sankcijas pret Ziemeļkoreju, vēršoties pret tās derīgo izrakteņu eksportu un pastiprinot banku darbības ierobežojumus.

Ziemeļkoreja šogad veikusi arī vairāk nekā 20 raķešu izmēģinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu