TVNET no Grieķijas: Bēgļu krīzes rēgs – pamestā Ellinikonas starptautiskā lidosta Atēnās

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai arī pazudusi no mediju virsrakstiem, Eiropas bēgļu krīze turpinās, radot gan traģēdijas, gan arī nereti nepamanītus varoņdarbus. TVNET apmeklēja vienu no kādreiz lielākajām bēgļu nometnēm Atēnās, kurā šobrīd par traģiskajiem notikumiem atgādina vairs tikai nedaudz jaušami rēgi.

Ellinikonas starptautiskā lidosta par galveno gaisa kuģu satiksmes mezglu Atēnās kalpoja līdz 2001.gadam, kad Grieķijas galvaspilsētā tika atvērta jauna lidosta. Rīkojot 2004.gada vasaras olimpiskās spēles, Grieķijas valdība daļu bijušās lidostas teritorijas izmantoja dažādu sporta pasākumu rīkošanai. Blakus tika celti beisbola laukumi un stadioni. Pēc spēļu noslēguma bijušās lidostas kompleksu, kā arī jaunuzceltās sporta ēkas bija plānots attīstīt, piesaistot ārvalstu investorus. Tam svītru pārvilka ekonomiskā krīze, un celtnes tika atstātas likteņa varā.

Skumju un dramatisku pavērsienu Ellinikonas lidosta pieredzēja, sākoties Eiropas bēgļu krīzei. Tieši šeit pāris mēnešu laikā tapa stihiska bēgļu nometne, kurā uzturējās tūkstošiem nelaimes piemeklēto patvēruma meklētāju no daudzām karu, konfliktu un nabadzības nomocītām valstīm, kā, piemēram, Afganistānas, Sīrijas, Irākas un Eritrejas. Šaurībā un saspiestībā bēgļu ģimenes ar maziem bērniem dzīvoja lidostas ielidošanas zonā, termināļos un citviet. Daudzi cilvēki bija apmetušies improvizētās teltīs uz lidostas skrejceļa un Olimpisko spēļu ēkās. Par spīti brīvprātīgo, Grieķijas valdības, Apvienoto Nāciju un dažādu citu starptautisko un nevalstisko organizāciju pūlēm, trūka ikdienai nepieciešamo produktu, cilvēki slimoja un dzīvoja smagos apstākļos.

Stājoties spēkā Eiropas Savienības – Turcijas līgumam par bēgļu atpakaļuzņemšanu, Grieķijas valdība nolēma slēgt vienu trešo daļu no bēgļu nometnēm valstī. Aptuveni 56 tūkstošus bēgļu, kuri sasnieguši Grieķiju, bet slēgto sauszemes robežu dēļ nevar ceļot tālāk, tika izlemts pārcelt uz speciāli izveidotām nometnēm, kur, kā sola valsts valdība, ir lielākas ērtības nekā stihiskajās apmetnēs. Tostarp tika izlemts slēgt bēgļu nometnes Atēnu apkārtnē - Ellinikonas lidostā un Pirejas ostā. Cilvēki, kuri šeit bija apmetušies, tika pārvietoti citviet.

Bēgļu pārcelšana no Ellinikonas lidostas uz citām, labāk aprīkotām nometnēm noslēdzās šā gada rudenī. Patlaban lidosta stāv tukša un pamesta, kā savdabīgs piemineklis un rēgs tai cilvēciskajai traģēdijai, kas notika tās teritorijā. Šobrīd Ellinikonas lidostas un bijušā bēgļu centra apkārtnē nonāk tikai pa kādam kravas automašīnas vadītājam, kurš sajaucis pagriezienus, braucot uz lielceļu. Lai arī lidostā ir aizliegts uzturēties un apkārtnē klimst aizdomīgi elementi, TVNET izdevās to apciemot. Kā šobrīd izskatās vienā no lielākajiem bijušajiem bēgļu centriem Grieķijā, iespējams apskatīties fotogalerijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu