Viļņas kanalizācijas avārijas nodarītais ekoloģiskais kaitējums var sasniegt 300 000 eiro

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Maģistrālā kanalizācijas vada avārija, kas pirms Ziemassvētkiem notika Viļņā, Neres upei nodarījusi ekoloģisko kaitējumu, kas var sasniegt 300 000 eiro, aplēsusi Lietuvas Vides ministrija.

Saskaņā ar ekoloģiskā kaitējuma aprēķināšanas metodiku par katriem tūkstoš kubikmetru notekūdeņu, kas nonākuši upē, avārijas vaininiekiem būtu jāmaksā vismaz 15 000 eiro. Kā norādījis Viļņas reģiona vides aizsardzības departamenta direktors Marjus Švaikausks, galīgā summa tiks aprēķināta, saņemot precīzus datus par piesārņojuma apjomu.

Pēc Viļņas ūdenssaimniecības uzņēmuma «Vilniaus vandenys» provizoriskajiem datiem, vidē izplūduši vismaz 20 000 kubikmetri notekūdeņu.

Kopš avārijas sākuma vides speciālisti seko situācijai ne tikai Nerē, bet arī Nemunas lejtecē un ņem ūdens paraugus, bet zivju bojāejas gadījumi nav novēroti.

Vides ministrs Ķēstutis Navicks uzskata, ka šai avārijai nebūs ilglaicīgu seku dabā. Pēc viņa teiktā, nogulas, kas nosēdušās upes gultnē, ar laiku attīrīsies, bet daļa nonāks līdz pat Kuršu jomai. Viņaprāt, nav jābaidās, ka Nerē noķertās zivis varētu būt bīstamas veselībai.

Raizējoties, ka piesārņojums varēja nonākt gruntsūdeņos, Nacionālais Sabiedrības veselības centrs trešdien brīdināja cilvēkus, kas dzīvo Neres tuvumā un lieto aku ūdeni, vispirms pārliecināties par tā tīrību, bet Švaikausks žurnālistiem ceturtdien sacījis, ka šai ziņā nekādu bīstamību nesaskata.

Valsts teritoriju plānošanas un būvniecības inspekcijas priekšniece Laura Naļivaikiene izveidojusi komisiju, kurai uzdots noteikt avārijas cēloņus, normatīvo celtniecības tehnisko dokumentu pārkāpumus un personas, kas par to tiešā veidā atbildīgas, kā arī personas, kuru rīcības vai bezdarbības dēļ notikusi avārija.

Prokuratūra par šo avāriju sākusi pirmstiesas izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka pagājušajā piektdienā, plīstot maģistrālajam kanalizācijas vadam topošā biznesa centra «Green Hall 3» pazemes autostāvvietas būvlaukumā, Neres upē ieplūda neattīrīti notekūdeņi. Būvbedrē pie Lielbritānijas bankas «Barclays» biroju ēkas izveidojās iegruvums, kura dēļ nācās evakuēt cilvēkus gan no šīs ēkas, gan kaimiņos esošās Lietuvas Edukoloģijas universitātes kopmītnes.

Vakarpusē notekūdeņi sāka ieplūst upē. Vakarā pilsētā tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis, aicinot vairāku mikrorajonu iedzīvotājus pēc iespējas ierobežot ūdens patēriņu.

Avārijas sekas pilnībā likvidēt izdevās tikai Ziemassvētku vakarā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu