Lietuvas parlamenta spīkers atbalsta Seima deputātu skaita samazināšanu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BNS foto/LETA

Lietuvas parlamenta spīkers Viktors Pranckietis atbalstījis ierosinājumu samazināt parlamenta deputātu skaitu un paudis pārliecību, ka Seims veiks atbilstošos grozījumus tiesību aktos.

«Domāju, ka balsojumos par ļoti nozīmīgiem jautājumiem ir nodrošinātas 94 balsis, visticamāk, ka šoreiz mums būs pietiekami balsu, jo trīs partiju vairākuma koalīcija vēl pirms vēlēšanām paziņoja, ka Seimam ir jābūt mazākam,» Pranckietis trešdien teica intervijā ziņu radiostacijai «Žiniu radijas».

Sema spīkers norādīja, ka atbalstītu ierosinājumu, par kura virzību apņēmību vēl pirms parlamenta vēlēšanām oktobrī pauda viņa pārstāvētā Zemnieku un zaļo savienība.

«Redzam, ka Seimā ir vairāki neaktīvi cilvēki, ka institūciju varētu samazināt,» sacīja parlamenta priekšsēdētājs.

Lietuvas Zemnieku un zaļo līderis Ramūns Karbauskis un vairāki citi parlamenta deputāti pauduši pārliecību, ka Seima deputātu skaits ir jāsamazina, jo ir sarucis valsts iedzīvotāju skaits.

1992.gadā pieņemtajā Lietuvas konstitūcijā ir noteikts, ka Seimā ir 141 deputāts, tomēr tolaik Lietuvā bija 3,7 miljoni iedzīvotāju. Kopš tā laika valsts iedzīvotāju skaits ir sarucis par nepilniem 23% līdz 2,85 miljoniem cilvēku.

Daži politikas analītiķi gan brīdina, ka deputātu skaita samazinājums var viņus atsvešināt no sava elektorāta, norādot, ka 141 parlamenta deputāts ir proporcionāls skaits valsts izmēram. Turklāt parlamenta deputāti pārstāv arī ārvalstīs dzīvojošos pilsoņus.

Jau vēstīts, ka septembrī Lietuvas iepriekšējā sasaukuma parlaments sāka izskatīt iepriekšējā valdības koalīcijā ietilpstošās Darba partijas ierosinājumu Seima deputātu skaitu samazināt no 141 līdz 111.

Ja grozījumi par Seima deputātu skaita samazinājumu tiks pieņemti, tie stāsies spēkā 2020.gadā.

Lai pieņemtu konstitūcijas grozījumus, par tiem divas reizes ir jānobalso vismaz 94 Seima deputātiem. Starp balsojumiem jābūt vismaz trīs mēnešu pārtraukumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu