Lietuva, bažījoties par Krievijas spiegošanu, grib apturēt datu centra projektu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuvas varasiestādes apņēmušās apturēt uzņēmēju plānus Viļņas pievārtē izveidot valstī lielāko datu centru, jo izlūkošanas dienesti brīdinājuši, ka to var savienot ar Krievijas spiegu centru.

Lietuvas Valsts drošības departaments (VDD) sniedzis negatīvu vērtējumu par kompānijas «Arcus Novus» projektu, tādēļ valdības komisija nolēmusi to apturēt, aģentūrai BNS apstiprināja departamenta vadītājs Darjus Jaunišķis.

«VDD vērtējumā «Arcus Novus» īstenotais datu centra projekts «AmberCore» saistības ar Krievijas Federālo drošības dienestu dēļ apdraud Lietuvas valsts drošību,» viņš teica.

Anonīmi avoti aģentūrai BNS atklāja, ka VDD ir brīdinājis Lietuvas valdību par to, ka, veidojot datu centru, izmantojot ar Krieviju savienotas optiskās šķiedras līnijas, to varētu pieslēgt Krievijas FDD radioelektroniskās izlūkošanas centram.

Datu centra projektu īsteno «Arcus Novus» mātesuzņēmums «AmberCore DC». Kompānijas tiesā pārsūdzējušas valdības komisijas lēmumu un uzstāj, ka pagaidām projekts nav apturēts.

Gan «Arcus Novus», gan «AmberCore DC» ir noliegusi jebkādu saistību ar Krievijas izlūkošanas dienestiem. «Arcus Novus» direktors Vidmants Tomkus BNS sacīja, ka neko nezina par uzņēmuma sakariem ar Krievijas FDD, ver ir gatavs sadarboties ar vietējām varasiestādēm.

Lietuvas valdības komisija iespējamo dalībnieku atbilstības valsts drošības interesēm izvērtējumam savu negatīvos secinājumus par šo 57 miljonus eiro vērto projektu pieņēma pērn augustā. Komisija secināja, ka kompānijas īpašnieku rīcība nav savienojuma ar Lietuvas valsts drošības interesēm.

Lietuvas Reģistru centra dati liecina, ka Dānijā reģistrētajai kompānijai «Satgate Holding» pieder 51% «Arcus Novus» kapitāldaļu, bet pārējie 49% pieder Krievijas Kaļiņingradas apgabalā reģistrētajam Valērijam Avetisjancam. «Arcus Novus» ir vienīgais «AmberCore DC» īpašnieks.

Profesionālās saziņas vietnē «LinkedIn» publicētā informācija liecina, ka Avetisjancs ir «Satgate Holding» partneris kopš dibināšanās, kā arī dibinātājs un direktora vietnieks Kaļiņingradā reģistrētajā loģistikas kompānijā «STG». Iepriekš viņš strādājis «Gazinvest Grupp» un «Gazprom Komplektaciya».

BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka Lietuvas izlūkošanas dienesti arī atklāja, ka kompānijas ar ārvalstīs reģistrētiem starpniekiem kontrolē «AmberCore DC» ģenerāldirektors Kirils Lupandins, «Arcus Novus Group» ietilpstošās kompānijas «SatGate» vadītājs Vitālijs Malaševskis un kāds Boriss Moskaļuks.

VVD pērn publiskotajā ziņojumā brīdināja, ka Krievijas FDD un Aizsardzības ministrijas vienību rīcībā ir kiberresursi, lai iejauktos procesos Lietuvā, un ka Lietuvas infrastruktūra tiek izmantota kiberuzbrukumu īstenošanai visā pasaulē.

«Labvēlīgu situāciju spiegošanas darbībām rada arī Lietuvas plašā informācijas tehnoloģiju infrastruktūra (optiskās šķiedras, tehnisko un datu centru spējas, publiskā pieejamība dažādiem pakalpojumiem, iespējas veikt anonīmus maksājumus ar virtuālo valūtu «Bitcoin» un citi),» teikts ziņojumā.

Pirms diviem gadiem «AmberCore DC» vienojās ar ASV datortehnoloģiju kompāniju «IBM» par datu centra izstrādi netālu no Viļņas, norādot, ka tā būtu «dzīvotspējīga izvēle klientiem no visas pasaules, kas vēlas glabāt datus ģeogrāfiski un politiski drošā vidē».

Krievijas kiberuzbrukumu draudi kļuvuši īpaši aktuāli pēc tam, kad ASV izlūkošanas dienesti paziņoja, ka Krievijas hakeri ir ietekmējuši prezidenta vēlēšanu norisi ASV.

Kopš Ukrainas krīzes sākuma 2014.gadā Krievija ir saasinājusi saspīlējumu arī Baltijas valstīs, rīkojot dažādas militārās mācības NATO dalībvalstu robežas tuvumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu