Cietums Amerikā, kur ieslodzītie piejaucē savvaļas zirgus - nākamos reindžeru kompanjonus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arizonas štata cietums ir neparasta vieta, kur sākta savdabīga ieslodzīto rehabilitācijas programma. Vairāki desmiti rūdīto cietumnieku, daudzi no kuriem sodīti par vardarbīgiem noziegumiem, aprūpē notvertus savvaļas zirgus, kuriem vēlāk lemts kļūt par pierobežas patruļu reindžeru sabiedrotajiem, raksta «Reuters».

Cietuma darbinieki šo dēvē par noderīgu pieredzi cietumniekiem: gan aprūpētie zirgi, gan daudz ieslodzīto vēl tikai mācās dzīvot nebrīvē.

Savvaļas mustangi ASV robežkontrolei ir noderīgs resurss: šie zirgi izmaksā gana lēti, taču ir veikli un izturīgi.

Savukārt programmas dalībniekiem - cietumniekiem zirgu aprūpēšana nozīmē jaunu zinību apgūšanu un emocionālo rehabilitāciju. «Šie zirgi man ir iemācījuši daudz lietu, par kurām domāju, ka to manī nav, - pacietību, neatlaidību, laipnību un sapratni. Man ar šiem zirgiem jābūt cilvēkam, kas gatavs kompromisiem. Citādi es ar šo darbu netiktu galā,» saka 49 gadus vecais Braiens Tīrss, kurš Arizonas štata cietumā izcietis piecus no septiņiem piespriestajiem gadiem. Viņš tiesāts par vardarbību ģimenē un uzbrukumu.

Viena savvaļas zirga trenēšana cietumos ilgstot vidēji četrus līdz sešus mēnešus.

«Tas ir vairāk tā, it kā mēs vairāk strādātu paši ar sevi, nevis ar šiem zirgiem. Šis darbs ir ļoti nomierinošs,» saka 32 gadus vecais Riks Klains. Par automašīnu zādzībām viņš notiesāts uz 7,5 gadiem cietumā. Viņš jau izcietis piecus gadus no šā termiņa un jauniegūto pacietību pēc nonākšanas brīvībā cer lietot, audzinot viņa divus bērnus.

Statistika rāda, ka vismaz 80% no ASV robežkontroles dienestā izmantotajiem 400 zirgu šim darbam apmācīti ieslodzīto rehabilitācijas programmu ietvaros cietumos Arizonā, Kolorado, Kanzasā un Nevadā.

Atbildīgie dienesti norāda, ka zirgu mugurā robežsardzes reindžeri var pārvietoties vietās, kur ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem tas nebūtu iespējams. Zirgi īpaši noderīgi esot klinšainajos un tuksnešainajos rajonos Meksikas robežas tuvumā. Robežsargi tur tvarsta gan nelegālos imigrantus, gan narkotiku kontrabandistus.

ASV rietumu reģionos savvaļā mīt 55 000 mustangu, un tas, pēc dabas pētnieku aplēsēm, ir pārāk liels skaits. Šā iemesla dēļ zirgu izķeršana un pielāgošana kalpošanai cilvēkam esot īpaši izdevīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu