Tramps turpina uzstāt uz mūra būvniecību, par kuru atlīdzinātu Meksika

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps trešdien uzstāja, ka ASV uzcels mūri uz robežas ar Meksiku, lai kontrolētu imigrāciju, un ka Meksika atlīdzinās ASV šī mūra būvniecības izdevumus.

Tramps atkārtoja vēlēšanu kampaņas gaitā doto solījumu par šo mūri, trešdien Ņujorkā sniedzot savu pirmo preses konferenci pēc uzvaras 8.novembra prezidenta vēlēšanās.

Tramps arī minēja termiņus šī mūra būvniecībai.

«Es varētu gaidīt apmēram pusotru gadu, līdz mēs pabeigsim sarunas ar Meksiku, kuras sāksim uzreiz pēc mūsu stāšanās amatā, bet es negribu gaidīt,» sacīja Tramps.

«Mēs sāksim būvniecību. Meksika kaut kādā veidā mums par to atlīdzinās – un ir daudz dažādu veidu,» teica Tramps.

«Tas notiks. Vai nu tā būs nodeva, vai tas būs maksājums,» sacīja Tramps.

Meksikas amatpersonas tomēr ir stingri noliegušas šī mūra būvniecības izmaksu atlīdzināšanu no Meksikas puses. Jaunais Meksikas ārlietu ministrs Luiss Videgarajs otrdien paziņoja, ka viņa valsts «nekādā ziņā» nemaksās par šādu mūri, tomēr viņš ir gatavs sarunām ar Trampa administrāciju.

Tramps ir draudējis finansēt mūra būvniecību, šim nolūkam izmantojot daļu no meksikāņu imigrantu naudas pārvedumiem uz dzimteni, kuru kopējais apjoms ir miljardiem ASV dolāru.

Videgarajs sacīja, ka «neviens nevar nelikumīgi konfiscēt meksikāņu līdzekļus» un ka Meksika risinātu sarunas ar Trampa komandu, lai «aizsargātu naudas pārvedumu brīvo plūsmu».

Tiek lēsts, ka šī mūra būvniecība izmaksātu līdz 25 miljardiem dolāru.

Pēc Trampa preses konferences Meksikas peso kurss pret ASV dolāru kritās par 0,9%. Tas bija krities kopš Trampa uzvaras vēlēšanās.

Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto pēc Trampa preses konferences paziņoja, ka Meksika, «protams», nemaksās par mūri uz ASV robežas.

Penja-Njeto Meksikas vēstnieku un konsulu sanāksmē sacīja, ka viņa valstij acīmredzot ir «dažas viedokļu atšķirības ar nākamo ASV valdību, piemēram, mūra jautājums, par kuru Meksika, protams, nemaksās».

Viņš piebilda, ka «pamatprincipi», tādi kā «mūsu suverenitāte», «nav apspriežami».

Penja-Njeto arī sacīja, ka jebkādām sarunām ar ASV jāietver apņemšanos apturēt nelegālu ieroču un naudas plūsmu no ASV uz Meksiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu