Obama maina kubiešu imigrācijas politiku

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Baraks Obama ir izbeidzis ilggadēju imigrācijas politiku, kas ļāva katram kubietim, kurš sasniedzis ASV teritoriju, palikt un kļūt par legālu iedzīvotāju, ceturtdien paziņoja Obamas administrācijas augsta amatpersona.

Šīs politikas atcelšana stājas spēkā nekavējoties. Šāds lēmums pieņemts pēc mēnešiem ilgām abu valstu sarunām, kurās arī tika spriests, ka Kubai ir jāpiekrīt uzņemt atpakaļ savus pilsoņus, kas ieradušies ASV.

Kuba sarunās nesniedza nekādus apliecinājumus par to, kāda būs izturēšanās pret atpakaļnosūtītajiem kubiešiem. Tiem kubiešiem, kas bažījas par vajāšanu atgriešanās gadījumā, tomēr paliek iespēja lūgt politisku patvērumu ASV.

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps ir ieņēmis stingrāku nostāju ASV attiecībās ar Kubu un pēc savas stāšanās amatā var anulēt Obamas veiktās izmaiņas.

Šī politika tika pieņemta 1995.gadā Bila Klintona prezidentūras laikā, pārskatot liberālāku imigrācijas politiku. Pirms tam kubieši, kas mēģinājumā nokļūt ASV tika apturēti jūrā, tika ielaisti valstī un pēc viena gada varēja kļūt par legāliem iedzīvotājiem.

ASV toreiz nevēlējās sūtīt cilvēkus atpakaļ uz Kubu, kur valdīja Fidela Kastro režīms, savukārt Kubas valdība atteicās uzņemt atpakaļ repatriētos pilsoņus.

Kubas valdība pagātnē bija neapmierināta ar ASV īpašajām imigrācijas privilēģijām kubiešiem, jo tās pamudinājušas kubiešus riskēt ar bīstamu bēgšanu no valsts un veicinājušas profesionāļu aizplūšanu. Tās tomēr palīdzēja Kubas komunistu režīmam tikt vaļā no visneapmierinātāko kubiešu klātbūtnes, un aizbraucēji arī kļuva par finansiāla atbalsta avotu saviem radiniekiem Kubā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu