Abass: ASV vēstniecības pārcelšana uz Jeruzalemi kaitēs mieram

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass sestdien brīdinājis, ka jaunievēlētā ASV prezidenta Donalda Trampa iecere pārvietot Savienoto Valstu vēstniecību Izraēlā uz Jeruzalemi var apdraudēt Tuvo Austrumu miera procesu.

Ar šo paziņojumu Abass nāca klajā pēc tikšanās ar Romas katoļu baznīcas pāvestu Francisku, atklājot Vatikānā palestīniešu pārstāvniecību.

Viņš gan norādīja, ka esot tikai dzirdējis par šādu Trampa ieceri un nevar izteikt oficiālu viedokli, kamēr tas patiesi netiek īstenots.

Tomēr viņš piebilda, ka gadījumā, «ja lēmums ir pārcelt vēstniecību uz Jeruzalemi, tas neveicinās mieru, un mēs ceram, ka tas nenotiks».

Vatikāns sen centies panākt starptautiski garantētu Jeruzalemes statusu, taču nav skaidrs, vai Svētais Krēsls ir gatavs iejaukties šajā jautājumā, pieminot Jeruzalemi komunikē, kuru paredzēts izplatīt pēc pāvesta un Abasa tikšanās.

Tikšanās laikā palestīniešu pašpārvaldes prezidents pasniedza Franciskam dāvanas no Svētās zemes, tostarp akmeni no Jeruzalemes Svētā kapa baznīcas un Bētlemes Jēzus dzimšanas baznīcas restaurācijas dokumentāciju.

Pēc tikšanās ar pāvestu Abass oficiāli atklāja palestīniešu vēstniecību Vatikānā, kas atrodas vienā ēkā ar Ekvadoras un Burkinafaso diplomātiskajām pārstāvniecībām.

Vēstniecības atklāšana bija iespējama, jo Svētais Krēsls nesen oficiāli atzinis «Palestīnas valsti».

Uzrunājot žurnālistus, Abass pauda cerību, ka arī citas valstis sekos Vatikāna piemēram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu