Vācijas vicekanclers: ES pret Trampu jāizturas ar «pašapziņu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Eiropai pret jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu jāizturas ar pienācīgu «pašapziņu», pirmdien sacīja Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriēls, šādi reaģējot uz Trampa pareģojumiem, ka pēc Lielbritānijas arī citas Eiropas Savienības (ES) valstis varētu izšķirties par bloka pamešanu.

«Man šķiet, ka mums, eiropiešiem, nevajadzētu ieslīgt dziļā, lielā depresijā,» Gabriēls sacīja vācu laikrakstam «Bild» pēc tam, kad šim izdevumam, kā arī britu avīzei «Times» interviju bija sniedzis Tramps.

Tramps, kurš piektdien tiks inaugurēts ASV prezidenta amatā, NATO intervijā nodēvēja par «novecojušu».

«Nav tā, ka es novērtētu par zemu to, ko saka Tramps, it īpaši attiecībā uz NATO un ES, tomēr šajā situācijā mazliet pašapziņas mums lieti noderētu,» piebilda Gabriēls.

«Paskatieties uz Ķīnu, zemi, kurai Tramps ir uzbrucis vissmagāk, un cik mierīgi ir ķīnieši savā reakcijā. Varbūt tur ir kaut kas, no kā mēs varētu mācīties,» sacīja vicekanclers.

«Eiropai savā pašreizējā vājajā fāzē ir jāsavācas, jārīkojas ar pašapziņu un savās interesēs.»

Vācieši un eiropieši «nav mazvērtīgāki, mums ir ko piedāvāt», viņš piebilda.

Tramps intervijā prognozēja, ka arī citas ES valstis sekos britu piemēram, izstājoties no bloka.

«Es domāju, ka tautas vēlas (..) pašas savu identitāti, ja jūs jautājat man (..) es domāju, ka citas izstāsies,» norādīja Tramps.

Jaunievēlētais ASV prezidents arī kritizēja Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura pieļāvusi «katastrofisku kļūdu», ļaujot viņas vadītajā valstī ienākt nelegālajiem imigrantiem.

«NATO ir problēmas. Tā ir novecojusi, jo tā tika iecerēta pirms daudziem, daudziem gadiem,» uzsvēra Tramps.

Viņš arī atkārtoja pirmsvēlēšanu kampaņas laikā teikto, ka alianses dalībvalstis pietiekami daudz līdzekļu nevelta aizsardzībai.

«Mums ir jāaizstāv šīs valstis, bet daudzas no tām nemaksā tik, cik tām vajadzētu,» viņš paziņoja, piebilstot, ka tas ir «ļoti negodīgi pret Savienotajām Valstīm».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu