Par 45. ASV prezidentu kļuvis Donalds Tramps

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc svinīgā zvēresta par 45.ASV prezidentu piektdien kļuvis Donalds Tramps, kurš apņēmies uzsāk jaunu kursu Savienoto Valstu politikā pēc astoņus gadus ilgās Baraka Obamas prezidentūras.

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps un viņa dzīvesbiedre Melānija pēc inaugurācijas dienas tradicionālā rīta dievkalpojuma piektdien ieradušies Baltajā namā, uz kura kāpnēm viņus sagaidīja līdzšinējais prezidents Baraks Obama.

Pēc abu sarokošanās, Tramps uz vaiga noskūpstīja Obamas dzīvesbiedri Mišelu, bet pēc tam abi pāri īsu brīdi pozēja fotogrāfiem.

Pēc sasveicināšanās ceremonijas līdzšinējais un nākamais Baltā nama saimnieks savu dzīvesbiedru pavadībā devās uz rīta tēju, lai pēc tam kopīgi pa Pensilvānijas avēniju dotos uz četrus kilometrus attālo Kapitoliju, uz kura kāpnēm paredzēta zvēresta nodošanas ceremonija.

Savā pēcinaugurācijas runā jaunais Baltā nama saimnieks uzsvēra, ka pārlieku ilgi Vašingtona plaukusi, kamēr tauta ārpus galvaspilsētas cietusi grūtības. Tagad «Vašingtonas apgabala varu mēs atdodam atkal jums, tautai,» norādīja jaunais prezidents.

Viņš piebilda, ka līdzšinējais «Amerikas posts beidzas tieši šeit un tagad» un ka jaunā administrācija strādās, lai atrisinātu izglītības, narkotiku un noziedzības problēmas.

«Es cīnīšos par jums ar katru elpas vilcienu (..) un nekad jūs nenodošu. Amerika sāks atkal uzvarēt, uzvarēt kā vēl nekad iepriekš,» paziņoja Tramps.

Pievēršoties ārpolitikai, viņš solīja nostiprināt esošās alianses un veidot jaunas, kā arī pauda apņēmību radīt globālu aliansi pret islāmistu terorismu, kas to «pilnīgi noslaucīs no zemes virsas».

Savu runu viņš kārtējo reizi beidza ar solījumu «padarīt Ameriku atkal diženu».

Pēdējo reizi dodoties gar Baltā nama kolonādi, Obama uz kāda žurnālista jautājumu, vai viņš izjūt «nostalģiju» pēc astoņiem savas prezidentūras gadiem, atbildēja: «Protams».

Lūgts pateikt amerikāņiem savus beidzamos vārdus pirms amata atstāšanas, līdzšinējais prezidents atbildēja vienkārši: «Paldies!»

Tikmēr Kapitolijā jau ieradies bijušais prezidents Bils Klintons un viņa dzīvesbiedre Hilarija, kas cīņā ar Trampu par Balto namu novembrī cieta sakāvi.

Pāris ieņēma vietu blakus citiem bijušajiem prezidentiem un viņu kundzēm, tostarp Džordžam Bušam junioram un Laurai Bušai.

Obamam pirms astoņiem gadiem pirmo reizi ierodoties Ovālajā kabinetā, viņa priekšteča Džordža Buša juniora atstātajā vēstulē bija teikts: «Ļoti nedaudziem bijis ļauts uzzināt par atbildību, kādu tagad izjūtat Jūs. Ļoti nedaudzi pazīst to brīža satraukumu un izaicinājumu, kāds gaida Jūs.»

«Būs pārbaudījuma brīži. Kritiķi trakos. Jūsu draugi Jūs pievils. Taču Jums būs par mierinājumu visvarenais Dievs, ģimene, kas Jūs mīl, un valsts, tostarp es, kas Jūs atbalsta,» tolaik rakstīja Bušs. «Neatkarīgi no tā, kas gaidāms, Jūs iedvesmos tās tautas raksturs un atbalsts, kuru jūs tagad vadāt.»

TVNET sadarbībā ar mobilo televīziju, lietotni LMT Straume un televīzijas kanālu RīgaTV 24 piedāvā šovakar, 20. janvārī no plkst. 19.00 tiešraidē sekot līdzi Donalda Trampa, vispretrunīgāk vērtētā prezidenta ASV vēsturē, inaugurācijas ceremonijai.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu