Lietuvā veido to cilvēku reģistru, kas lūguši ierobežot viņiem piekļuvi azartspēlēm

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Lietuvas valdība veido to cilvēku reģistru, kuri paši izteikuši vēlēšanos, lai viņiem tiktu ierobežota piekļuve azartspēlēm. Paredzams, ka reģistrs sāks darboties no maija.

Tā izveidei un uzturēšanai šā gada valsts budžetā atvēlēti 70 000 eiro. Iereģistrēšana un svītrošana no reģistra būs bezmaksas pakalpojums.

Šā reģistra datus lietos azartspēļu organizatori, kuri saskaņā ar pērnvasar Lietuvas Seimā pieņemtajiem likuma grozījumiem, sākot ar maiju, nedrīkstēs ielaist azartspēļu vietās vai pielaist pie attālinātās spēlēšanas cilvēkus, kuri izteikuši attiecīgu lūgumu. Kā liecina Lietuvas Finanšu ministrijas dati, līdz šā gada sākumam tādi pieteikumi saņemti no 4518 personām.

Lai nodrošinātu personas datu neaizskaramību, azartspēļu organizatoriem nebūs pieejama informācija, vai attiecīgā persona iekļauta šajā jaunajā reģistrā vai arī rīcībnespējīgo personu vai daļēji rīcībnespējīgo personu reģistrā.

Jaunā reģistra dati tiks sniegti arī valsts un pašvaldības iestādēm, kam šāda informācija nepieciešama, lai varētu nodrošināt savu funkciju izpildi.

Reģistra dati tiks sniegti bez maksas.

Iecerēts, ka jaunais reģistrs ļaus arī apkopot izsmeļošu informāciju par cilvēkiem, kuriem ir azartspēļu atkarības problēmas, palīdzēs noteikt, kādās spēlēs viņi biežāk piedalās un kādu iemeslu dēļ lūdz neļaut viņiem spēlēt. Apkopotos depersonalizētos statistikas datus paredzēts analizēt un šīs analīzes rezultātus publiskot, lai saskaņā ar tiem varētu izstrādāt ierosinājumus par preventīviem pasākumiem.

Arī pašlaik spēlmaņi var izteikt lūgumu neielaist viņus azartspēļu vietās, bet azartspēļu organizētājiem šis lūgums nav saistošs.

Pieteikuma iesniedzējam jānorāda laiks, uz kādu viņš lūdz neielaist viņu azartspēļu vietās un nepielaist viņu pie attālinātās spēlēšanas. Šis laiks nevar būt īsāks par sešiem mēnešiem. Personai ir tiesības arī atsaukt pieteikumu vai saīsināt tajā norādīto laiku, bet to nevar darīt agrāk kā pusgadu pēc lūguma iesniegšanas. Ja pieteikumā konkrēts termiņš nav minēts, šis cilvēks nedrīkstēs spēlēt azartspēles divus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu