Jurists: Erdogana prezidentālā sistēma būs «sultanāts»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana virzītā konstitūcijas projekta rezultātā valsts var pārvērsties par sultanātu, kas nozīmēs demokrātijas galu, brīdināja Turcijas Advokātu apvienības vadītājs Metins Feiziolu.

«Mūsu grāmatās mums tam ir speciāls termins - to sauc par sultanātu,» žurnālistiem Ankarā sacīja Feiziolu.

Sagaidāms, ka aprīlī notiks referendums par jauno konstitūciju. Feiziolu brīdināja, ka tās varētu būt «pēdējās brīvās vēlēšanas».

«Var mēģināt pilnībā izskaust varas atzaru nodalīšanu,» sacīja Feiziolu, brīdinot, ka jaunā sistēma var novest pie «nestabilitātes un haosa».

Vienlaikus viņš pauda šaubas par to, vai jaunā konstitūcija referendumā tiks apstiprināta.

Erdoans un viņa atbalstītāji skaidro, ka Turcijai esot vajadzīga ar izpildvaru apveltītas prezidentūras stingra vadība, lai nepieļautu atgriešanos pie pagātnes trauslajām koalīcijas valdībām. Oponenti savukārt brīdina, ka reforma var novest pie autoritārisma.

Turcijas parlaments naktī uz ceturtdienu otrajā lasījumā apstiprinājis pirmos septiņus pretrunīgi vērtēto konstitūcijas grozījumu pantus, kas paredz paplašināt prezidenta Erdogana pilnvaras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu