Pēc FM radio atslēgšanas sākuma Norvēģijā piedzīvoti traucējumi digitālajā tīklā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Norvēģijas digitālā radio tīkls piedzīvojis pirmos traucējumus tikai nedēļu pēc tam, kad valsts sāka atslēgt analogo FM radio, kļūstot par pirmo valsti pasaulē, kas būs pilnīgi pārgājusi uz digitālo audio raidīšanu (DAB).

Vairākas vietas Norvēģijā, tostarp teritorijas netālu no galvaspilsētas Oslo, trešdienas naktī palika bez DAB tīkla, jo vienlaicīgi salūza divi kabeļi, ko izraisījusi cilvēka pieļauta kļūda, pavēstīja par digitālo raidīšanu atbildīgais operators «Norkring».

Savienojums tika atjaunots, tomēr incidents noteikti nenomierinās tos norvēģus, kas atteikšanos no FM radio uzskata par pāragru.

Kabeļu pārrāvumi ietekmējuši apmēram 5% norvēģu, kuriem bija pieejams DAB, pavēstīja «Norkring».

Jau vēstīts, ka Norvēģija 11.janvārī sāka atslēgt FM radio tīklu.

Šī lēmuma rezultātā gan valsts, gan arī privātās stacijas pārslēgsies no FM uz DAB sistēmu, kuras signāls ir spēcīgāks, turklāt tās darbība ir elektroenerģiju vairāk taupoša. DAB piedāvā vairāk radiostaciju un labāku audio kvalitāti.

Pāriešanu uz DAB sistēmu veicināja Norvēģijas topogrāfija, kalniem un ielejām apgrūtinot FM sistēmas iespēju sasniegt visas apdzīvotās vietas.

Tomēr laikrakstā «Dagbladet» decembrī publiskotā aptaujā noskaidrots, ka 66% norvēģu iebilst pret FM radio atslēgšanu un tikai 17% to atbalsta.

Apmēram trīs ceturtdaļām norvēģu ir vismaz viens DAB radio uztvērējs, tomēr tikai trešdaļa automašīnu šobrīd ir aprīkotas ar DAB uztvērējiem. Lai pielāgotu automašīnas radio, par 1000 līdz 2000 kronām (110 līdz 220 eiro) ir jāiegādājas adapters vai jāpērk jauns radio.

FM radio atslēgšana sākās Nūrlannē valsts ziemeļu daļā. Pārējā valsts teritorijā to plānots atslēgt līdz gada beigām.

Gaidāms, ka Norvēģijas piemēram varētu sekot arī tādas valstis kā Dānija, Lielbritānija un Šveice.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu