Gambijas eksprezidents Džammehs ieradies Ekvatoriālajā Gvinejā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reute / REUTERS

Gambijas līdzšinējais ilggadējais prezidents Jahja Džammehs, kurš pēc zaudējuma vēlēšanas sākumā negribēja atstāt amatu, bet sestdien devās projām no valsts, ir ieradies Ekvatoriālajā Gvinejā.

Lidmašīna, kurā atradās Džammehs, nolaidusies Ekvatoriālās Gvinejas galvaspilsētas Malabo lidostā.

Džammehs sestdienas vakarā ar lidmašīnu, ko bija atsūtījusi Gvineja, devās uz šīs valsts galvaspilsētu Konakri, bet tālāk ar citu lidmašīnu - uz Malabo.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) priekšsēdētājs Marsels Alēns de Suza preses konferencē Senegālas galvaspilsētā Dakarā pavēstīja, ka Ekvatoriālā Gvineja būs Džammeha trimdas vieta.

ECOWAS, Āfrikas Savienība un ANO izplatīja kopīgu paziņojumu, kurā teikts, ka «netiks veikti likumdošanas pasākumi», kas aizskartu Džammeha vai viņa ģimenes «cieņu, drošību un tiesības».

Paziņojumā piebilsts, ka Džammehs drīkst atgriezties Gambijā, kad vien to vēlas, un viņam likumīgi piederošais īpašums netiks konfiscēts.

Džammehs par prezidenta amata atstāšanu paziņoja televīzijā naktī uz sestdienu pēc tam, kad par to bija panācis vienošanos sarunās ar Gvinejas prezidentu Alfu Kondi un Mauritānijas prezidentu Mohamedu uld Abdelazīzu. Džammehs bija spiests piekrist atkāpties, jo pretējā gadījumā ECOWAS draudēja ar militāru intervenci Gambijā.

Gambijas prezidenta vēlēšanās 1.decembrī uzvarēja nekustamo īpašumu magnāts Adama Berouss, tomēr Džammehs, kurš Gambijā nāca pie varas militārā apvērsumā pirms 22 gadiem, rezultātus atteicās atzīt.

Džammehs sākotnēji 2.decembrī pārsteidza savus kritiķus, atzīstot sakāvi 1.decembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās un piekrītot janvārī nodot varu Berousam.

Tomēr drīz pēc tam viņš mainīja savas domas, paziņojot, ka vairs nepieņem šo vēlēšanu rezultātus. Džammehs kā iemeslu minēja to, ka ir konstatēti vēlēšanu procesa pārkāpumi, kurus viņš nosauca par nepieņemamiem.

Džammehs iesniedza sūdzību Augstākajā tiesā, prasot anulēt vēlēšanu rezultātus. Tiesa, kura nav pilnā sastāvā, paziņojusi, ka tai līdz pat maijam varētu neizdoties izskatīt sūdzību.

Berouss ceturtdien deva prezidenta zvērestu Gambijas vēstniecībā Senegālā, un gaidāms, ka viņš drīz atgriezīsies Gambijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu