Tramps sola ar Kanādu un Meksiku sākt pārskatīt NAFTA

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien solīja gaidāmajās sarunās ar Kanādas un Meksikas līderiem sākt pārskatīt Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA).

«Mēs tiksimies ar Kanādas premjerministru [Džastinu Trudo] un Meksikas prezidentu [Enriki Penju-Njeto], kuru es pazīstu, un mēs sāksim sarunas par NAFTA,» uzrunājot Baltā nama personālu, paziņoja Tramps.

Plānots, ka Penju-Njeto viņš uzņems 31.janvārī. Vēl nav noteikts datums sarunām ar Trudo, tomēr tās esot gaidāmas «drīz».

Tramps uzrunā slavēja Meksikas prezidentu.

«Prezidents patiešām ir bijis ļoti brīnišķīgs, un es domāju, ka mēs panāksim ļoti labu rezultātu Meksikai, Savienotajām Valstīm un visiem iesaistītajiem. Tas ir ļoti svarīgi,» uzvēra Tramps.

Baltā nama tīmekļa vietnē uzreiz pēc Trampa stāšanās amatā tika ievietots viņa pirmsvēlēšanu kampaņas solījums grozīt NAFTA nosacījumus.

Kampaņas laikā viņš izteicās, ka NAFTA, kas stājās spēkā 1994.gadā, ir sliktākais ASV noslēgtais starptautiskās tirdzniecības līgums, un solīja to grozīt vai anulēt.

Šī līguma noteikumi ļauj ikvienai NAFTA pusei no tā atteikties, vienkārši par to paziņojot pārējiem. Tas iedarbina 180 dienu ilgu sarunu periodu. Ja šajā laikā jauna vienošanās netiek panākta, līgums tiek uzskatīts par anulētu.

Kopš Trampa uzvaras vēlēšanās gan Kanāda, gan Meksika paudušas gatavību sarunām par NAFTA.

Kanāda prognozē, ka tai izdosies saglabāt pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados noslēgto ASV un Kanādas divpusējo brīvās tirdzniecības līgumu arī tad, ja Tramps nolems aiziet no NAFTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu