Tramps uzaicina Netanjahu apmeklēt Balto namu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien uzaicināja Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu apmeklēt Balto namu, kā arī pārsprieda ar viņu Irānas radītos draudus.

Abi līderi apspriedās pa telefonu un «vienojās cieši konsultēties par virkni reģionālo jautājumu, tostarp Irānas radītajiem draudiem», pavēstīja Baltais nams, signalizējot par jaunās administrācijas stingrāku nostāju pret Teherānu.

Paziņojumā arī piebilsts, ka Tramps uzaicinājis Netanjahu februāra sākumā apmeklēt Balto namu.

«Premjerministrs pauda vēlmi cieši sadarboties ar prezidentu Trampu, lai veidotu kopīgu redzējumu par miera un drošības stiprināšanu reģionā,» pavēstīja Netanjahu birojs.

Tramps ir solījis atbalstīt Izraēlu un savas vēlēšanu kampaņas laikā solīja atzīt Jeruzalemi kā Izraēlas galvaspilsētu.

Tomēr Baltā nama paziņojumā netika minēts Trampa iepriekš paustais rosinājums pārcelt ASV vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

«Mēs tikai sākam apspriest šo jautājumu,» aģentūrai AFP uzsvēra Baltā nama preses sekretārs Šons Spaisers.

Telefonsarunas laikā Tramps arī uzsvēra nepieciešamību vest tiešas sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem.

«Prezidents uzsvēra, ka miers starp Izraēlu un palestīniešiem var tikt panākts tikai tieši starp abām pusēm un to, ka Savienotās Valstis cieši sadarbosies ar Izraēlu, lai virzītos uz šo mērķi,» norādīts Baltā nama paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Izraēlas varasiestādes svētdien apstiprināja 566 ebreju kolonistu mājokļu būvniecību palestīniešu apdzīvotajā Austrumjeruzalemē, atsākot ebreju kolonistu apmetņu celtniecības plānu īstenošanu, kas bija atlikta, līdz ASV prezidenta amatā būs stājies izteikti proizraēliski noskaņotais Tramps.

ANO Drošības padome 23.decembrī pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās, jo ASV negaidīti atteicās izmantot savas veto tiesības Drošības padomē šīs rezolūcijas bloķēšanai.

Drošības padomē, kurā ir 15 dalībvalstis, rezolūcija tika pieņemta ar 14 balsīm par un nevienu balsi pret, atturoties vienai valstij – ASV.

ASV, atturoties un neizmantojot veto tiesības, deva iespēju pirmoreiz kopš 1979.gada pieņemt ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā ir nosodīta Izraēlas apmetņu politika okupētajās palestīniešu teritorijās.

Rezolūcija tika pieņemta par spīti Izraēlas centieniem to bloķēt, un šos Izraēlas centienus atbalstīja arī Tramps.

Viņš uz šā balsojuma rezultātu reaģēja ar tvītu, kurā solīja, ka «attiecībā uz ANO situācija būs citāda pēc 20.janvāra», tātad pēc viņa inaugurācijas ASV prezidenta amatā.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere izskaidroja ASV atturēšanos ar bažām, ka ebreju apmetņu paplašināšana apdraud mērķi panākt mieru ar palestīniešu valsts izveidošanu līdzās Izraēlai.

Izraēla 1967.gadā sagrāba palestīniešu apdzīvoto Austrumjeruzalemi un vēlāk to anektēja, pasludinot visu pilsētu par savu «nedalāmo» galvaspilsētu. Starptautiskā sabiedrība šo Izraēlas soli nav atzinusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu