Astanā notiek Krievijas organizētās «Sīrijas miera sarunas»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānas galvaspilsētā Astanā pirmdien sākas «Sīrijas miera sarunas», kurās «nemiernieku» delegācija tiksies ar Sīrijas diktatora Bašara al Asada režīma pārstāvjiem.

Sarunu sākums paredzēts 10.00 pēc Latvijas laika.

Lai arī sarunu rīkošanu apsveikušas visas konfliktā iesaistītās puses, abas delegācijas no tām gaida atšķirīgas lietas.

Nemiernieku grupējumi uzsvēruši, ka sarunas koncentrēsies uz decembrī panāktā pamiera stiprināšanu.

Savukārt Asads paziņojis, ka nemierniekiem jānoliek ieroči apmaiņā pret amnestiju. Viņš arī aicinājis panākt «visaptverošu» politisku risinājumu konfliktam.

Nemiernieku delegācijas vadītājs Muhameds Allušs kopā ar vairākiem desmitiem citu nemiernieku līderu Astanā ieradās svētdien.

Opozīcijas delegācijas runasvīrs Jehja al Aridi atzina aģentūrai AFP, ka nav vēl zināms, vai viņa komanda sēdīsies pie viena sarunu galda ar režīma pārstāvjiem.

Krievijas īpašais sūtnis Sīrijā Aleksandrs Lavrentjevs svētdien paziņoja Krievijas ziņu aģentūrām, ka joprojām tiek apspriests sarunu formāts.

Opozīcijas delegācijai tuvu stāvošs informācijas avots atklāja AFP, ka delegācija ir paplašināta no astoņiem līdz 14 cilvēkiem, ja neskaita 21 juridisko un politisko padomnieku.

Svētdien Astanā desmit cilvēku sastāvā ieradās arī valdības delegācija, ko vada Sīrijas ANO vēstnieks ANO Bašars al Džaafari, vēstīja Sīrijas valsts televīzija.

Džaafari sākotnēji bija izslēdzis jebkādu tikšanos ar nemierniekus atbalstošo Turciju, tomēr pēc tam atzina, ka «piedalīsies ikvienā sanāksmē, kas nāks par labu Sīrijas nacionālajai samierināšanai».

Sarunas organizē Krievija un Turcija, kas Sīrijas konfliktā atbalsta pretējās puses.

Uz sarunām bija uzaicināta arī ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija, tomēr Vašingtona savu delegāciju nav nosūtījusi. Tā vietā ASV sarunās pārstāvēs vēstnieks Kazahstānā, pavēstīja Valsts departaments.

Arī Francija un Lielbritānija sarunās tiks pārstāvēta vēstnieku līmenī, pavēstījuši informācijas avoti.

Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu