Lietuvā ierodas pirmie NATO bataljona karavīri; Igaunijā gaida - martā

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvā otrdien ieradušies pirmie Vācijas un Beļģijas karavīri, kas dienēs starptautiskajā NATO bataljonā, ko vadīs Vācija - ar lidmašīnu Lietuvā ieradušies vairāk nekā desmit virsnieki, ieskaitot topošā bataljona vadību. Igaunijā pirmo Lielbritānijas vadītā bataljona vienību ierašanās gaidāma martā, bet Latvijā Kanādas vadītais bataljons pilnā apmērā ieradīsies līdz jūnijam.

To pagājušajā nedēļā žurnālistiem apliecināja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks Leonīds Kalniņš, kurš 27.janvārī stāsies NBS komandiera amatā. Viņš norādīja, ka «vienība pilnā sastāvā ieradīsies jūnijā», taču jau pirms tam - ziemas beigās, pavasarī - Latvijā ieradīsies nelieli kontingenti, kas nepieciešami, lai nodrošinātu visas vienības ierašanos.

Igaunijā pirmo Lielbritānijas vadītā bataljona vienību ierašanās gaidāma martā, otrdien paziņojis aizsardzības ministrs Marguss Tsahkna, kas kopā ar premjerministru Jiri Ratasu apmeklēja Aizsardzības spēku bāzi Tapā, lai iepazītos ar šā militārā kompleksa attīstību. Viļņas lidostā otrdienas vakarā nolaidās Vācijas militārā lidmašīna ar pirmo karavīru grupu. Kā no lidostas ziņo aģentūras BNS žurnālists, ar šo lidmašīnu Lietuvā ieradušies vairāk nekā desmit virsnieki, ieskaitot topošā bataljona vadību.

Jau dažas stundas

pirms tam Palangas lidostā ieradušies arī pirmie beļģu karavīri, bet viņu militārā tehnika nogādāta Lietuvā ar prāmi,

aģentūrai pastāstījis Lietuvas Bruņoto spēku pārstāvis kapteinis Andrjus Dilda. Pēc viņa sacītā, ieradušies aptuveni 30 apgādes rotas karavīru. Vēl dažiem desmitiem karavīru būtu jāierodas ceturtdien.

Šie karavīri būs bāzēti Lietuvas vidienē, Jonavas rajona Ruklā, un dažādos Lietuvas Bruņoto spēku mācību poligonos piedalīsies kopīgās lauka mācībās ar Vācijas, Nīderlandes un Norvēģijas karavīriem.

Pēdējie 1200 karavīru lielā daudznacionālā bataljona karavīri Lietuvā ieradīsies jūnijā. Puse no viņiem pārstāvēs Vāciju,

kas vadīs šo vienību. Kopā ar viņiem bataljonā dienēs karavīri no Beļģijas, Francijas, Horvātijas, Luksemburgas, Nīderlandes un Norvēģijas.

Igaunijas aizsardzības ministrs otrdien sociālajā vietnē «Facebook» rakstīja, ka Tapas militārajā kompleksā norisinās sagatavošanās darbi 1200 sabiedroto spēku karavīru uzņemšanai un jau martā tur ieradīsies franču un dāņu karavīri.

Gaidāms, ka lielākā šā bataljona karavīru daļa Igaunijā ieradīsies aprīlī, bet maijā bataljons jau piedalīsies trīs nedēļas ilgās Igaunijas Aizsardzības spēku mācībās «Spring Storm».

Pērnvasar NATO Varšavas samitā tika nolemts dislocēt katrā Baltijas valstī un Polijā pa bataljona lieluma kaujas vienībai, lai palīdzētu savaldīt Krievijas draudus

pēc Krimas aneksijas un militāra atbalsta prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas austrumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu