2000 cilvēku Sanktpēterburgā protestē pret Īzaka katedrāles atdošanu baznīcai

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DMITRI LOVETSKY / TT NYHETSBYRÅN

Vairāk nekā 2000 cilvēku sestdien sapulcējās Sanktpēterburgā, lai protestētu pret pilsētas varasiestāžu lēmumu atdot Īzaka katedrāli atpakaļ pareizticīgo baznīcai.

«Mēs nevēlamies atdot svētā Izaka [katedrāli] baznīcai. Mēs vēlamies to saglabāt kā muzeju,» pilsētas centrā sanākušajiem protestētājiem paziņoja vietējā amatpersona Boriss Višņevskis.

«Svētā Īzaka katedrāle ir daļa no mūsu kultūras mantojuma. Tur atrodas daudzi vērtīgi eksponāti, kas prasa muzeja speciālistu darbu. Krievijas pareizticīgo baznīcai nav šādu speciālistu,» norādīja protestējošā mediķe Irina Azbela.

Sestdien notikušais mītiņš bija ievērojami lielāks nekā citas šomēnes jau notikušas demonstrācijas.

Vairāki desmiti cilvēku sapulcējās tajā pašā vietā, lai paustu atbalstu varasiestāžu plāniem.

«Katedrāles atdošanai baznīcai ir atgriešanās pie mūsu nācijas saknēm,» paziņoja profesore Jeļena Semjonova, kura atbalsta varasiestāžu lēmumu.

Sanktpēterburgas varasiestādes janvāra pirmajā pusē paziņoja, ka Īzaka katedrāle, kas padomju varas gados tika padarīta par muzeju, tiks atdota atpakaļ baznīcai.

Pret šādu soli iebilst daudzi pilsētas iedzīvotāji un muzeju eksperti. Daži ekskperti bažījas, ka baznīca pametīs novārtā eksponātus. Vairāk nekā 200 000 cilvēku parakstījuši tīmekļa petīciju pret katedrāles atdošanu baznīcai.

Pēc franču arhitekta Ogista Rikāra de Monferāna projekta no 1818. līdz 1858.gadam būvētais dievnams bija Krievijas impērijas galvenā katedrāle.

Padomju varas sākuma gados tajā tika ierīkots ateisma muzejs, bet 1937.gadā mākslas un vēstures muzejs.

Kopš 90.gadiem katedrālē lielajos baznīcas svētkos notiek dievkalpojumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu